Tεχνολογία αφαλάτωσης: 40 νανόλιτρα πόσιμου νερού το λεπτό

Χημικοί από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο αφαλάτωσης που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και είναι απλούστερη από τις υφιστάμενες τεχνολογίες.





Μάλιστα η νέα μέθοδος χρειάζεται τόσο λίγη ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει και με μια απλή μπαταρία που πωλείται στο εμπόριο.

Η διαδικασία εξαλείφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβατικές τεχνολογίες, καθώς δεν χρειάζεται μεμβράνη και διαχωρίζει το νερό από το αλάτι σε μικροκλίμακα.

Οι επιστήμονες έχουν υποβάλλει αίτηση για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της πρωτοποριακής τεχνολογίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε στάδιο εμπορικής ανάπτυξης από τη νεοσύστατη εταιρεία Okeanos Technologies.

Η νέα μέθοδος υπόσχεται αποτελεσματικές λύσεις σε περιοχές που μαστίζονται από τη λειψυδρία και στις οποίες κατοικεί περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πολλές από αυτές τις περιοχές έχουν πρόσβαση σε θαλασσινό νερό, ωστόσο στερούνται ενεργειακών υποδομών ή πόρων για την αγορά των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης.

Η νέα τεχνολογία λειτουργεί ως εξής: οι ερευνητές εφαρμόζουν χαμηλή τάση (3 βολτ) σε ένα πλαστικό κύκλωμα γεμάτο με θαλασσινό νερό.

Το κύκλωμα περιέχει ένα μικροκανάλι με δυο κλαδιά. Στο σημείο διακλάδωσης του καναλιού ένα ενσωματωμένο ηλεκτρόδιο εξουδετερώνει ορισμένα από τα χλωριούχα ιόντα και δημιουργεί μια «ζώνη χωρίς ιόντα», η οποία αυξάνει το τοπικό ηλεκτρικό πεδίο συγκριτικά με το υπόλοιπο κανάλι.

Η αλλαγή που συντελείται στο ηλεκτρικό πεδίο επαρκεί για να ανακατευθύνει τα άλατα στο ένα κλαδί, επιτρέποντας το νερό που έχει αφαλατωθεί να περάσει στο άλλο κλαδί.

Σημειώνεται ότι τα μικροκανάλια, στο μέγεθος τρίχας, παράγουν περίπου 40 νανόλιτρα αφαλατωμένου νερού το λεπτό.

Για να αξίζει να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί από ιδιώτες ή σε κοινοτικό επίπεδο, η συσκευή θα πρέπει να παράγει αρκετά λίτρα ημερησίως.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου