Σπάνιο εξωτικό πουλί γεννά τα αυγά του (video)

Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια το εξωτικό πουλί του είδους Casuarius casuarius που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου γέννησε αυγά και το σπάνιο στιγμιότυπο καταγράφηκε από κρυφές κάμερες.





Το Casuarius casuarius μοιάζει με στρουθοκάμηλο και δεν μπορεί να πετάξει. Ζει στα τροπικά δάση της Νέας Γουινέας και της Αυστραλίας, έχει πυκνά μαύρα φτερά, φωτεινό μπλε πρόσωπο και περίεργο ράμφος που μοιάζει με κράνος.

Πρόκειται για ιδιαίτερα επιθετικό πουλί που ζει μόνο του στην άγρια φύση. Το 1986 ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου πέτυχε την πρώτη αναπαραγωγή του είδους στο Ηνωμένο βασίλειο.

Πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια μέχρι να επιτευχθεί και πάλι επιτυχημένη αναπαραγωγή σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, μετά από μακροχρόνιο πρόγραμμα αναπαραγωγής το θηλυκό Casuarius casuarius που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο, ηλικίας δέκα ετών, επέτρεψε για πρώτη φορά στον αρσενικό Billy να μπει στον κλουβί του.

Η κίνησε θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι το αρσενικό Casuarius casuarius βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο από το 2005, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προσεγγίσει το θηλυκό.

Τον πρώτο αυγό γεννήθηκε τον περασμένο μήνα και έκτοτε γεννήθηκαν άλλα πέντε.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου είδους πτηνών είναι ότι τα αρσενικά εκκολάπτουν τα αυγά, οπότε ο Billy παραμένει συνεχώς από πάνω τους, κρατώντας τα ζεστά.

Η περίοδος επώασης διαρκεί 56 ημέρες και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου περιμένουν με ανυπομονησία τους νεοσσούς.

Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει 10.000 με 20.000 πτηνά Casuarius casuarius στην άγρια φύση.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου