Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάμπλο Πικάσο: Η δυσλεξία μυστικό της επιτυχίας τους.

leonardo_da_vinci_14-20-2011
Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας, όπου το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, την παρουσιάζουν ένα στα δώδεκα παιδιά.


Τόσο ο Leonardo Da Vinci όσο και ο Pablo Picasso, ήταν δυσλεκτικοί. Από ό,τι φαίνεται όμως, η δυσλεξία μπορεί να βοηθήσει το άτομο στην έντονη συνειδητοποίηση του χώρου, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματία ζωγράφο κι έναν πραγματικό καλλιτέχνη.
Αυτή η ανακάλυψη, που έγινε από τους ψυχολόγους του Middlesex University, θα μπορούσε να εξηγήσει την ιδιοφυία μερικών από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και την διαχρονικότητα έργων όπως η Μόνα Λίζα.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν διάφορα τεστ σε 41 άντρες και γυναίκες, προκειμένου να αξιολογήσουν την οπτικο-χωρική τους ικανότητα. Τα μισά περίπου από τα άτομα που συμμετείχαν ήταν δυσλεκτικά, επομένως δυσκολεύονταν να μάθουν να συλλαβίζουν, να διαβάζουν και να γράφουν.
Οι δυσλεκτικοί άντρες τα πήγαν καλύτερα από τους υπόλοιπους σε πολλά από τα τεστ, συμπεριλαμβανομένου του να θυμηθούν  την ακριβή τοποθεσία του προσώπου της Βασίλισσας στο γραμματόσημο και του να αναπαράγουν σχέδια, χρησιμοποιώντας χρωματιστά τουβλάκια.
pikasso_14-02-2011
Ήταν επίσης, γρηγορότεροι και πιο ακριβείς στο να προσανατολιστούν μέσα σε μία “εικονική πόλη” που είχε στηθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για τους σκοπούς της έρευνας.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για τα ευρήματα αυτά, μεταξύ των οποίων είναι και το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν δυσλεξία, αναπτύσσουν μια πιο ενισχυμένη αίσθηση του χώρου, προκειμένου να αντισταθμίσουν το πρόβλημά τους με τη γλώσσα.
Ο Dr. Nicola Brunswick δήλωσε: «Επίσης, πολλά δυσλεκτικά άτομα προτιμούν να επιλύουν διάφορα προβλήματα με το να σκέφτονται και να πράττουν παρά μέσω της ομιλίας.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους δυσλεκτικούς άντρες να αναπτύξουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να πετύχουν στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα».
Ωστόσο, οι δυσλεκτικές γυναίκες δεν είχαν καλύτερη συνειδητοποίηση του χώρου από τις υπόλοιπες γυναίκες που πήραν μέρος στα τεστ, δείχνοντας έτσι στους επιστήμονες, ότι η ικανότητα διαχείρισης τρισδιάστατων εικόνων ίσως είναι περισσότερο ένα ανδρικό χαρακτηριστικό.
Παρόλο που η ιδέα ότι η δυσλεξία επιφέρει και μία ιδιαίτερη ικανότητα αντίληψης του χώρου είχε ξαναδιατυπωθεί, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που βρίσκει αδιάσειστες αποδείξεις για τη θεμελίωση της θεωρίας αυτής.
«Στα περισσότερα από τα τεστ που είχαν διεξαχθεί επάνω σε αυτόν τον τομέα, ζητούσαν από τα άτομα να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί κάποιες εικόνες.
Αυτά τα τεστ όμως, δεν μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά των πραγματικών δυνατοτήτων των ατόμων αυτών», δήλωσε ο Dr. Brunswick. «Τώρα όμως, έχουμε και πραγματικές ενδείξεις ότι οι δυσλεκτικοί άντρες είναι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα».
Καλλιτέχνες που είναι γνωστό ή πιστεύεται ότι είχαν δυσλεξία, είναι ο Da Vinci, ο Picasso, ο Rodin και ο Andy Warhol.
Ο Da Vinci έγραφε τις σημειώσεις του ανάποδα, από τα δεξιά προς τα αριστερά, ενώ ο Picasso δυσκολευόταν να διαβάσει.
Η δυσλεξία μπορεί να έπαιξε ρόλο και στις καριέρες μερικών από τους μεγαλύτερους επιστήμονες, όπως του Thomas Edison και του Michael Faraday.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου