10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για τα μάτια.

Τα μάτια μας επιτρέπουν να βλέπουμε το χώρο τριγύρω μας, μετατρέποντας το φως σε ...ηλεκτροχημικά σήματα στους νευρώνες. Είναι ένα από τα πιο όμορφα όργανα του σώματός μας καθώς τα χρώματα που μπορεί να πάρει είναι άπειρα.
1. Όλοι χρειάζονται γυαλιά όταν μεγαλώνουν
Περίπου το 99% των ανθρώπων χρειάζονται… γυαλιά περίπου όταν φτάσουν 43 χρονών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι χάνει την ικανότητα να εστιάζει με την πάροδο του χρόνου.
2. Το μάτι είναι πιο γρήγορο από τους φακούς των φωτογραφικών μηχανών
Σκεφτείτε το εξής. Βλέπετε 2 αντικείμενα τα οποία το 1 είναι μακριά και το άλλο κοντά. Πόση ώρα παίρνει στο μάτι για να εστιάσει; Δοκιμάστε το τώρα και με την φωτογραφική μηχανή σας!
3. Τα μάτια σταματούν να αναπτύσσονται όταν είμαστε 7 χρονών
Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδάκι 7 χρονών έχει τα μάτια ενός ενηλίκου και μετά αρχίζει να «γερνάει». Καλό είναι να γίνονται εξετάσεις στα παιδιά πριν από αυτή την ηλικία έτσι ώστε να μπορέσει το μάτι να γιατρευτεί πριν σταματήσει την ανάπτυξη στην ηλικία των 7 χρονών.
4. Κάθε μάτι μας ανοιγοκλείνει 15.000 σε μία μέρα
Αυτό γίνεται για να καθαρίζει το μάτι από σκόνη και να παραμένει ενυδατωμένο. Αν σας φαίνεται λίγο, τότε προσπαθήστε να μετρήσετε μέχρι το 15.000.
5. Όλοι παθαίνουν καταρράκτη όταν μεγαλώνουν
Είναι κάτι φυσιολογικό όπως π.χ. τα μαλλιά που γίνονται γκρίζα. Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι άνω των 80 χρονών που δεν έχουν καταρράκτη.
6. Ο διαβήτης πολλές φορές μπορεί να διαγνωστεί από μία εξέταση στον οφθαλμίατρο
Πολλοί που πάσχουν από διαβήτη τύπου Β, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και πολλές φορές το ανακαλύπτουν μέσω του οφθαλμίατρού τους.
7. Βλέπεις με τον εγκέφαλό σου και όχι με τα μάτια σου
Τα μάτια απλώς συλλέγουν πληροφορίες και τις στέλνουν στον εγκέφαλο για ανάλυση.
8. Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να εξαλείφει τα «τυφλά» σημεία.
Μερικές ασθένειες, όπως το γλαύκωμα, μπορούν να προκαλέσουν κάποια «τυφλά» σημεία σε κάποιο από τα 2 μάτια. Ο εγκέφαλος όμως, σε συνεργασία με τα μάτια, μπορεί να τα εξουδετερώσει χρησιμοποιώντας το «καλό» μάτι για να καλύψει τα κενά.
9. Το 20:20 δεν είναι η καλύτερη όραση που μπορείς να έχεις
Το 20:20 σημαίνει ότι ένας ενήλικας βλέπει ικανοποιητικά. Φυσικά υπάρχει και καλύτερο από αυτό.
10. Τα δάκρυα περιέχουν λίπος
Το λίπος είναι ένα από τα 3 συστατικά των δακρύων. Τα άλλα 2 είναι νερό και βλέννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου