Βρέθηκε, πεταμένο στο Κάιρο, κλεμμένο αγαλματίδιο του Ακενατόν.

Βρέθηκε το σημαντικότερο από τα 18 εκθέματα του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο που «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια των αναταραχών στην Αίγυπτο. 


Πρόκειται για το αγαλματίδιο του φαραώ Ακενατόν, φτιαγμένο από ασβεστόλιθο, το οποίο εντόπισε νεαρός Αιγύπτιος δίπλα σε έναν σκουπιδοτενεκέ και το επέστρεψε στο Μουσείο την Πέμπτη.
Συνολικά, με τον «διασωσμένο» φαραώ, έχουν εντοπιστεί τέσσερα από τα 18 εκθέματα που εκλάπησαν από το Μουσείο κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης.
Άλλα τρία εκθέματα είχαν βρεθεί στον περίβολο του Μουσείου. Κατά τα φαινόμενα, εκείνοι που τα έκλεψαν τα είχαν ρίξει στο έδαφος μόλις βγήκαν από το κτίριο, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Το αγαλματίδιο του Ακενατόν έχει ύψος μόλις 30 εκατοστά και η βάση του είναι φτιαγμένη από αλάβαστρο. Απεικονίζει τον φαραώ να κρατά ένα λατρευτικό αντικείμενο, το οποίο είχε βρεθεί ξεχωριστά μέσα στο κτίριο του Μουσείου.
Η αξία του εκθέματος είναι ανεκτίμητη, καθώς είναι από τις ελάχιστες απεικονίσεις του φαραώ που επέζησαν της προσπάθειας των διαδόχων του Ακενατόν να τον διαγράψουν από την ιστορία, καταστρέφοντας οτιδήποτε τον αναπαριστούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου