Πανίσχυρη έκρηξη ηλίου επηρεάζει τη Γη.

Η έκλαμψη κατατάχθηκε στην ανώτατη «Κατηγορία Χ» (εικόνα αρχείου)Έκρηξη στο μέγεθος του Δία που καταγράφηκε στην επιφάνεια του Ήλιου έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις ραδιοεπικοινωνίες, και θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένα μπλακάουτ τα επόμενα 24ωρα, προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές.

Λόγω της καταιγίδας φορτισμένων σωματιδίων, το Βόρειο Σέλας θα μπορούσε να κατέβει μέχρι τη Βρετανία.Η ηλιακή έκλαμψηπου απειλεί τη Γη είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκτόξευσε στο Διάστημα ένα γιγάντιο σύννεφο φορτισμένων σωματιδίων, του οποίου το μέτωπο έχει ήδη φτάσει στη Γη και διατάραξε τις ραδιοεπικοινωνίες στη νότια Κίνα.

Η ηλιακή έκρηξη που κατέγραψε η NASA, μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού» (CME), κατατάχθηκε στην ανώτατη «Κατηγορία Χ». 

«Οι εκλάμψεις Kατηγορίας X είναι τα ισχυρότερα ηλιακά συμβάντα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες και καταιγίδες ακτινοβολίας μεγάλης διάρκειας» ανακοίνωσε η NASA.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες διαρκούν συνήθως 24 με 48 ώρες, ορισμένες όμως μπορούν να παραταθούν για αρκετές ημέρες, προειδοποιεί η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας.

«Οι ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων έδαφους-αέρα και θαλάσσης-έδαφους, καθώς και οι ερασιτεχνικές ραδιοεκπομπές, είναι ευάλωτες σε διακοπές στη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων. Τα συστήματα πλοήγησης όπως το GPS επίσης ενδέχεται να επηρεαστούν» εξηγεί η ανακοίνωση.

Το υλικό που εκτινάχθηκε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου κινείται προς τη Γη με ταχύτητα 900 χιλιομέτρων την ώρα, δείχνουν τα δεδομένα από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA.

Η έκλαμψη Κατηγορίας Χ ξέσπασε στις 03.56 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, και το σύννεφο πλάσματος που εκτίναξε φτάνει στη Γη την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα εκρήξεις μικρότερης έντασης.

Η τελευταία έκρηξη επεκτάθηκε από μια ηλιακή κηλίδα στην Ενεργή Περιοχή 1158 στο νότιο ημισφαίριο του Ήλιου, το οποίο παρέμενε πιο ήσυχο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο του άστρου.

Όπως αναφέρει το AFP, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας ανέφερε την Πέμπτη ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα προκάλεσε «απότομες ιονοσφαιρικές διαταραχές» και ακόλουθο μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στη Βρετανία, η Γεωλογική Υπηρεσία (BGS) ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη η ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να φέρει το Βόρειο Σέλας πολύ νοτιότερα από ό,τι συνήθως, ακόμα και μέχρι τη Σκοτία.

Στο παρελθόν, ανάλογες γεωμαγνητικές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρές διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως συνέβη στο Κεμπέκ του Καναδά το Μάρτιο του 1989.

Το 2009, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της NASA προειδοποιούσε ότι οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να υπερφορτώσουν τους μετασχηματιστές υψηλής τάσης και να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ δύο τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος μετά την καταιγίδα, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών θα μπορούσε να χρειαστεί μια δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου