Barreleye: Το Ψάρι με το Διάφανο Κεφάλι.(Video)

Οι περισσότεροι το αποκαλούν "ψάρι φάντασμα" αλλά η πραγματική ονομασία του είναι Barreleyes. Το ψάρι με το διάφανο κεφάλι ανακαλύφθηκε το 1939. Πρόκειται για ένα ψάρι...


...15 εκατοστών, του είδους Barreleye που ζει σε βάθος 600-800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια τροπικών θαλασσών. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν 16 είδη ψαριών.
Έχει εντοπιστεί στα νερά του Ατλαντικού, του Ινδικού και του Ειρηνικού σε θερμοκρασίες κατάλληλες για την επιβίωσή του. Η ονομασία του προήλθε από το σχήμα των ματιών του και την κατεύθυνση που έχουν προς τα επάνω για τον εντοπισμό "εχθρών" ή "γευμάτων" του. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές έχει επίσης την δυνατότητα να κοιτάει σε ευθεία κατεύθυνση.
Ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) και οι εμφανίσεις του μπροστά στο φακό της κάμερας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι ένα ειρηνικό ψάρι με επίπεδο κεφάλι, που θυμίζει κάτι από πιλοτήριο αεροσκάφους και όπως αναφερθήκαμε πριν, έχει τόσο καλά κατασκευασμένα μάτια, ώστε να μπορεί να συλλέξει και την μικρότερη ακτίνα φωτός, που μπορεί να φτάσει στα τόσο μεγάλα βάθη που ζει.
Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον τρόπο αναπαραγωγής τους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τα αυγά και τα σπερματοζωάρια απελευθερώνονται μαζικά και απευθείας μέσα στο νερό και όσο το νεογνό "μεταμορφώνεται" σε ενήλικα τόσο πιο πολύ "βυθίζεται" στον ωκεανό.

Το στόμα αυτού του ψαριού όσο και αν μας φαίνεται παράξενο είναι χωρίς δόντια!
Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μοναχικό ψάρι καθώς δεν συνηθίζει τις μαζικές μεταναστεύσεις. Αντιθέτως προτιμά να παραμένει σε μέρη του ωκεανού όπου το φως από τον ήλιο αχνοφαίνεται έτσι ώστε να μπορεί να "βολιδοσκοπίσει" με τα μάτια του την κατάσταση που επικρατεί μέσα στη θάλασσα.



Το παράξενο είναι ότι ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξή του εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατάφεραν να το αποθανατίσουν μόλις πριν 6 χρόνια. Το 2004 τραβήχτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο που πραγματικά είναι εκπληκτικά.
Παρατηρώντας λοιπόν τις εικόνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κεφάλι του ψαριού, για το λόγο ότι είναι διάφανο, μοιάζει σαν να εκπέμπει φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου