Οι νυχτερίδες έχουν αισθήματα ανθρώπου.

Δεν είναι τα πιο αγαπητά πλάσματα, όμως ίσως οι άνθρωποι θα έπρεπε να αρχίσουν να τις βλέπουν με άλλα μάτια, καθώς μια νέα γερμανο-ελβετική επιστημονική έρευνα, μετά από πολλά χρόνια μελετών, κατέληξε στο απροσδόκητο συμπέρασμα ότι...




...οι νυχτερίδες, ακριβώς όπως κι εμείς, κάνουν μακράς διάρκειας οικογενειακές και φιλικές σχέσεις.


Τα νυκτόβια όντα -τα μόνα θηλαστικά που μπορούν να πετούν- αναπτύσσουν εξελιγμένου τύπου πολύπλοκες αλλά σταθερές κοινωνικές δομές, ανάλογες με αυτές των ελεφάντων, των δελφινιών, των χιμπατζήδων και άλλων ζώων, που θεωρούνται ότι έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύει το ζήτημα της συσχέτισης ανάμεσα στην πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής και στις αναπτυσσόμενες νοητικές ικανότητες ενός ζώου (κάτι που αφορά και τον άνθρωπο).

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, του πανεπιστημίου του Γκράϊφσβαλντ και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκέραλντ Κερτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το “Science” και τη «Ντέιλι Μέιλ», έκαναν επί πέντε χρόνια περισσότερες από 20.000 παρατηρήσεις της κοινωνικής ζωής δύο αποικιών νυχτερίδων. Όλες οι νυχτερίδες είχαν εφοδιαστεί με μικροτσίπ, ώστε να καταγράφεται η καθημερινή συμπεριφορά τους και ιδιαίτερα η δημιουργία σχέσεων σε ομάδες.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι οι νυχτερίδες, που φαινομενικά ανακατεύονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν τυχαίες ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, στην πραγματικότητα σχηματίζουν εξαιρετικά σταθερές κοινωνικές υπο-ομάδες, ιδίως μεταξύ των θηλυκών. Νυχτερίδες διαφορετικής ηλικίας, μεγέθους, αναπαραγωγικής κατάστασης και βαθμού συγγένειας διατηρούν σταθερές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες διαρκούν επί χρόνια.
Δεν είναι μόνο τα μέλη της ίδιας οικογένειας που μένουν μαζί για καιρό, αλλά και άλλες θηλυκές που δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους και που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς…φίλες. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι οι αρσενικές νυχτερίδες είναι πάντα μοναχικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου