Ο Έλληνας πίσω από τον Αϊνστάιν.


Λίγο καιρό προτού φύγει από τη ζωή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας, φρόντισε σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ως το μεγάλο δάσκαλό του.


«Ζητάτε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο στην ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Έτσι απλά σας λέω ότι ο μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεωδορή, στον οποίο χρωστάμε τα πάντα...», δήλωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, αναφερόμενος στον Έλληναμαθηματικό από τη Θράκη.
Ο «Κάρα», όπως τον αποκαλούν, βοήθησε ουσιαστικά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να ολοκληρώσει τη θεωρία της σχετικότητας και το έργο του στην έρευνα και τη διατύπωση των ανώτατων Μαθηματικών έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια μαθηματική κοινότητα.

Η συνεργασία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα επιστήμονα και η επικοινωνία που είχε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso» που επισκέφτηκε το Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από το θάνατο του Καραθεοδωρή, για τη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας αποτυπώνονται σε επιστολές που διασώζονται σήμερα στο μουσείο που φέρει το όνομά του στην Κομοτηνή. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1916, προκύπτει η μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας.

Η αλληλογραφία Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε! Θεωρώ την παράγωγό σας υπέροχη... Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στη δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε τη θεωρία με αυτή τη μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε.
Θα πρέπει να σας φάνηκα με την επιστολή μου σαν τον Βερολινέζο εκείνο, ο οποίος μόλις τώρα ανακάλυψε το Γκρούνεβαλντ και ρωτάει αν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι εκεί μέσα. Αν θέλετε, δε, να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Και αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι. Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς. Δικός σας, Α. Αϊνστάιν», σημειώνεται σε επιστολή που βρίσκεται στα αρχεία του μουσείου «Κ. Καραθεοδωρή».

«Θα θέλατε να σκεφτείτε τον χρόνο; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας αυτού του άλυτου έως τώρα προβλήματος του χωροχρόνου. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας Α. Αϊνστάιν», σημειώνει σε άλλη του επιστολή, ενώ όταν οΚωνσταντίνος Καραθεοδωρή δημοσίευσε την εργασία του επί των αξιωμάτων της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας παίρνει το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Αγαπητέ Συνάδελφε, με καταπλήξατε», σημείωσε.


*Διόρθωση:


Διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο στο blog σας και σαν κάποιος που έχει ερευνήσει το έργο και την ζωή του Καραθεοδωρή νομίζω ότι έχω χρέος να διορθώσω μερικά κακώς κείμενα. Πιο συγκεκριμένα την ρήση: 
«Ζητάτε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο στην ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Έτσι απλά σας λέω ότι ο μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεωδορή, στον οποίο χρωστάμε τα πάντα...»

Διάβασα την συγκεκριμένη ρήση περίπου 15 χρόνια πριν όταν ήμουν φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης. Συνεπαρμένος την συμπεριέλαβα σε μια εργασία για τον Καραθεοδωρή και προσπάθησα να βρω την πηγή να την βάλω σαν αναφορά. Η συγκεκριμένη ρήση δεν μπόρεσε ποτέ να επαληθευθεί. Όσο και αν έψαξα οδηγούμε πάντα σε ένα τιμητικό τόμο για τον Καραθεοδωρή που εκδόθηκε πριν περίπου 30 χρόνια. Δυστυχώς μου διαφεύγει ο εκδοτικός οίκος και ο ακριβής τίτλος. Κάποτε όμως αυτό βγήκε στο διαδίκτυο και από τότε έχει γίνει ένας μύθος με πολλούς οπαδούς και αναμεταδότες. Η τελευταία συνέντευξη του Einstein δόθηκε το 1955 στον I. Bernard Cohen και πουθενά δεν αναφέρθηκε ο Καραθεοδωρή. Σας επισυνάπτω αντίγραφο της σχετικής συνέντευξης από το περιοδικό Scientific American.

Ο Κ. Καραθεοδωρή ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς/φυσικούς του 20 αιώνα και σχέση του με την Einstein ήταν πολύ βαθιά και παραγωγική όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο και τον αριθμό των επιστολών που αντάλλασσαν. Εμμένοντας όμως σε αυτή μειώνουμε το πραγματικό έργο του μεγάλου Έλληνα, την προσφορά του στην επιστήμη και τα γράμματα. Μεταξύ τον άλλων ο Κ. Καραθεοδωρή ήταν εμπνευστής του μεγάλου πανεπιστημίου της Σμύρνης που δυστυχώς πριν την πρώτη χρονιά λειτουργίας τυλίχθηκε στις φλόγες τις Μικρασιατικής καταστροφής. Δημιουργός θεωρημάτων και αξιωμάτων που φέρουν το όνομα του. Ο ίδιος βέβαια με την μετριοφροσύνη που τον διακατείχε έλεγε το" θεώρημα του οποίου έχω την τιμή να φέρω το όνομα".  

Αναγνωρισμένος περισσότερο από οποιονδήποτε Έλληνα τον 20ο αιώνα δεν του αξίζει να είναι στην σκιά εμπρός ή πίσω από τον Einstein. Ο ίδιος είναι ένας επιστήμονας με αυτόνομη έρευνα και μόρφωση μεγαλύτερη από αυτή του Einstein. Σας παραθέτω επίσης και το σύνδεσμο από την αμερικάνικη εφημερίδα US1 του Princeton όπου o Einstein δίδασκε όπου ένας Έλληνας μαθηματικός προσπαθεί να βρει επίσης την πηγή αυτής της φήμης.

Με εκτίμηση

Georgios Pyrgiotakis, PhD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου