Το μυστικό των νάνων.

Επιστήµονες µελετούν µικρόσωµους χωρικούς των Άνδεων που δεν προσβάλλονται από καρκίνο ή διαβήτη.

Στους µικρόσωµους κατοίκους ορεινών χωριών των Ανδεων, στη ∆ηµοκρατία του Ισηµερινού, αναζητούν επιστήµονες το µυστικό της µακροζωίας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν προσβάλλονται από καρκίνο ή διαβήτη. Πριν από 24 χρόνια ο δρ Χάιµε Γκεβάρα Αγουίρε ανακάλυψε σε ορεινά χωριά κατοίκους που έπασχαν από νανισµό. Ηταν χωρικοί µε το σύνδροµοLaron και γιατον λόγο αυτό το ύψος τους δεν ξεπερνούσε το ένα µέτρο. Ο δρ Αγουίρε, είναι ειδικός ενδοκρινολόγος στον Ισηµερινό και όταν εξέτασε τους κατοίκους των χωριών, έµεινε έκπληκτος, καθώς διαπίστωσε ότιοι άνθρωποι αυτοί δενπροσβάλλονταν ποτέ από καρκίνο.Αντιθέτως, κάποιοι συγγενείς τους, οι οποίοιείχαν φυσιολογικό ύψος και δεν είχαν το σύνδροµο Laron, προσβάλλονταν από καρκίνο και πέθαιναν. Μελέτησε την υγεία αυτών των ανθρώπων για πολλά χρόνια και έκανε µία ακόµη σηµαντική ανακάλυψη: οι µικρόσωµοι χωρικοί δεν εµφάνιζαν ποτέ διαβήτη – παρά το γεγονός ότι ορισµένοι από αυτούς ήσαν παχύσαρκοι και η παχυσαρκία, ως γνωστόν, βοηθά στην εµφάνιση της νόσου.
Ο δρ Αγουίρεαλλά και επιστήµονες µε επικεφαλής τον δρα Βάλτερ Λόγκο, κυτταρικό βιολόγο και ειδικό στη γήρανση, από το Πανεπιστήµιο της Νότιας Καλιφόρνιας, µελέτησαν επί µακρόν 100 µικρόσωµους χωρικούς. Προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν µίαγενετική µετάλλαξη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, µπορεί να ρίξει φως στο µυστικό της µακροζωίας.
Perierga.gr - Το μυστικό των νάνων
Οι ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΙ ΚAΤΟΙΚΟΙ των Ανδεων έχουν µια µετάλλαξη στο γονίδιο που δηµιουργεί τον υποδοχέα της αυξητικής ορµόνης. Ο υποδοχέας είναι µια πρωτεΐνη ενσωµατωµένη στη µεµβράνη των κυττάρων.
Η αυξητική ορµόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση του εγκεφάλου κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώµα και αντιδρά µε τον υποδοχέα στα κύτταρα. Στα παιδιά, η αυξητική ορµόνη προκαλεί την έκκριση από το συκώτι µιας άλλης ορµόνης, η οποία λέγεται ινσουλινόµορφος αυξητικός παράγοντας (IGF-1), και είναι αυτή στην οποία οφείλεται ηανάπτυξη του σώµατος κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία.
Οι µικρόσωµοι ιθαγενείς εξαιτίας της γενετικής τους µετάλλαξης έχουν ελαττωµατικό υποδοχέα, ο οποίος δεν µπορεί ν’ αντιδράσει µε την αυξητική ορµόνη. Τα επίπεδα του ινσουλινόµορφου αυξητικού παράγοντα που έχουν είναι πολύχαµηλά. Και µέχρι σήµερα, πλήθος µελετών που έχουν γίνει σε ζώα καισε αιωνόβιους ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα χαµηλά επίπεδα του ΙGF1 σχετίζονται µεταξύ άλλων και µε τη µακροζωία.
Ο µηχανισµός που αποµακρύνει τα καρκινικά κύτταρα
Για να κατανοήσουν τους λόγους που οι µικρόσωµοι κάτοικοι στον Ισηµερινό δεν προσβάλλονται ποτέ από καρκίνο, οι επιστήµονες έλαβαν ανθρώπινα φυσιολογικά κύτταρα του µαστού και τα εξέθεσαν σε ορό αίµατος που ανήκε τόσο στους νάνους όσο και σε φυσιολογικούς στο ύψος συγγενείς τους.
Διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν στον ορό αίµατος των µικρόσωµων ανθρώπων εµφάνιζαν κατά 30% υψηλότερα επίπεδα ενζύµων, τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στις κυτταρικές βλάβες. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι χωρικοί µε το σύνδροµο Laron διαθέτουν έναν µηχανισµό που αποµακρύνει γρήγορα τα κατεστραµµένα κύτταρα πριν αυτά γίνουν καρκινικά. Ταυτόχρονα εµφανίζουν και πολύ χαµηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα του ινσουλινόµορφου αυξητικού παράγοντα 1 που σχετίζεται µε την ανάπτυξη καρκίνου.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου