Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου τύλιγαν... μούμιες.

Η πόλη Οξύρρυγχος (ή el-Bahnasa) είναι ίσως από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο.Tο 1896 η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως αμέτρητα φύλλα παπύρων, μέσα σε...
τάφους ή μέσα μεγάλους  σκουπιδότοπους!

Οι πάπυροι άντεξαν στη φθορά του χρόνου, επειδή ήταν σκεπασμένοι από απορρίμματα που κρατούσαν την υγρασία μακριά, ενώ ένα μεγάλο μέρος σώθηκε γιατί οι αρχαίοι αιγύπτιοι συνήθιζαν να δημιουργούν για τις μούμιες περιβλήματα που κατασκεύαζαν από στρώματα παπύρου κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο!

Αρχαιολογικός θησαυρός!
Οι αρχαιολόγοι, βρέθηκαν απέναντι σε ένα αρχαιολογικό θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας: χαμένα έργα του Ευκλείδη, του Σοφοκλή, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Πινδάρου, της Σαπφούς και του Αλκαίου, του Αριστοφάνη, του Δημοσθένη, του Απολλώνιου του Ρόδιου, του Σιμωνίδη, του Μενάνδρου και του Νικάρχου, πρωτοχριστιανικά κείμενα, όπως τα «ανεπίσημα» Ευαγγέλια, η Αποκάλυψη του Βαρούχ και εργασία του Ειρηναίου ήρθαν στο φως.
Από τα πιο σημαντικά ευρύματα είναι ένα μικρό κομμάτι διαστάσεων από το κατά "Ιωάννην Ευαγγέλιο", που χρονολογείται στις αρχές του δεύτερου αιώνα και είναι το παλαιότερο χειρόγραφο ευαγγελίου που γνωρίζουμε σήμερα!

Και η Nasa στην υπηρεσία των παπύρων!
Με την βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Nasa, κατάφεραν να δουν στρώματα γραφής κάτω από γραφές που δεν διακρίνονταν εύκολα με γυμνό μάτι, όπως τα στάδια επεξεργασίας και τις τεχνικές των ζωγράφων της Αναγέννησης, ή τα κείμενα του Αρχιμήδη πίσω από τα ιερατικά κείμενα που είχαν επικαλύψει οι καλόγεροι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου