«Φωσφοριζέ» νευρικό σύστημα.

Ομάδα ειδικών στις ΗΠΑ δημιούργησε ένα υγρό που όταν εγχέεται στο σώμα ενός ασθενούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κάνει τα νεύρα να φωσφορίζουν.

Έτσι οι γιατροί έχουν πολύ καθαρή εικόνα όταν χειρουργούν αποφεύγοντας λάθη που θα μπορούσε να δημιουργήσουν στον ασθενή βλάβες ή ακόμη και παράλυση.
Τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα (ηλεκτρομυογραφία) δεν επιτρέπουν στους χειρουργούς να έχουν ιδιαίτερα καθαρή εικόνα του νευρικού συστήματος και πολλές φορές κάνουν κινήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης βασιζόμενοι αποκλειστικά στην εμπειρία τους.
 Ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιαςδημιούργησαν ένα πεπτίδιο (ομάδα οργανικών ενώσεων από αμινοξέα) το οποίο στη συνέχεια ενέχυσαν στο νευρικό σύστημα ποντικών. Διαπίστωσαν ότι το υγρό «φώτισε» το νευρικό σύστημα των ποντικών δημιουργώντας ένα κοντράστ από άλλους ιστούς του σώματος.
 Όπως διαπιστώθηκε το υγρό διατηρεί τις φωσφορίζουσες ιδιότητές του για διάστημα οκτώ ωρών χωρίς να προκαλεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φωσφωρίζον υγρό επιτρέπει στους γιατρούς να έχουν με γυμνό μάτι δέκα φορές πιο καθαρή εικόνα του εσωτερικού του σώματος από εκείνη που έχουν υπό κανονικές συνθήκες. Το υγρό μάλιστα καταφέρνει να «φωτίζει» ακόμη και τα νεύρα που έχουν υποστεί μικρότερες ή και μεγαλύτερες ζημιές, αρκεί να υπάρχει έστω και μικρή ροή αίματος σε αυτά.
 «Σκεφτείτε τη διαφορά που θα είχε για μια ομάδα εργατών αν αντί για τα αρχικά σχέδια του δρόμου ή του κτιρίου που πρόκειται να σκάψουν είχαν στη διάθεσή τους ένα μηχάνημα που να τους έδειχνε την ακριβή θέση των καλωδίων και όποιων άλλων αντικειμένων βρίσκονται εκεί που θα κάνουν τις εργασίες. Ετσι και οι χειρουργοί, ειδικά εκείνοι που πρέπει να αφαιρέσουν όγκους, χρειάζονται στην ουσία έναν ζωντανό χάρτη που να δείχνει την ακριβή θέση των νεύρων και όχι ένα στατικό διάγραμμα του νευρικού συστήματος του ανθρώπου» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Νature Βiotechnology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου