Τελικά ο κόσμος είναι σκοτεινός;

Το σκοτάδι τελικά φαίνεται ότι είναι το κυρίαρχο στοιχείο πάνω σ΄ αυτόν τον πλανήτη.Φυσικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια συνέδεσαν την δομή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα με τις αντιθέσεις του φωτός και του σκοταδιού του φυσικού κόσμου, προκειμένου...

...να αποδείξουν ότι οι νευρικές οδοί που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δουν, προσαρμόζονται προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα το περιβάλλον μας.
Κάνοντας αυτήν την έρευνα λοιπόν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που βλέπουν στο σκοτάδι είναι περισσότερα και πιο ενωμένα από αυτά που βλέπουν στο φως, αποδεικνύοντας πως ο φυσικός κόσμος περιέχει περισσότερα σκοτεινά σημεία από φωτεινά! 

Η ομάδα πήγε την έρευνα λίγο πιο πέρα, κατασκευάζοντας τεχνητές εικόνες που ταίριαζαν στα χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου, εξετάζοντας ποια από αυτά τα κύτταρα είχαν τις περισσότερες “πληροφορίες” για τις εικόνες αυτές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ροή των πληροφοριών έφτασε στο υψηλότερο σημείο του με τα “σκοτεινά” κύτταρα. 

Εκτός όμως από το να είναι περισσότερα και πιο συγκεντρωμένα, τα σκοτεινά κύτταρα έχουν μικρότερα δενδριτικά πεδία. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανά να πιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες της εικόνας, αφού συμπλέκονται ακανόνιστα, ενώ μπορούν να συλλέξουν περισσότερες συνάψεις από κάθε οπτική γωνία. 

Λόγω αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αμφιβληστροειδής αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο να καταγράφει τις σκοτεινές αντιθέσεις του φυσικού κόσμου, γιατί πολύ απλά υπερτερούν σε σχέση με τις φωτεινές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου