Δημιουργήθηκε το πρώτο αντι-λέιζερ.

Φυσικοί κατασκεύασαν το πρώτο αντι- λέιζερ, συσκευή που μπορεί να ακυρώσει μια εισερχόμενη ακτίνα, απορροφώντας την εντελώς.


Η συσκευή δε θα μπορεί να λειτουργήσει κατά των όπλων μαζικής καταστροφής αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γιέιλ εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους υπερυπολογιστές της επόμενης γενιάς.
Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ενώ προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια θεωρία στην οποία υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για λέιζερ.

"Εργαζόμασταν πάνω σε μια θεωρία που θα μπορούσε να προβλέψει τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός λέιζερ", δήλωσε ο καθηγητής Ντάγκλας Στόουν.
Οι έρευνες κατέληξαν στην ανάπτυξη μιας συσκευής που απορροφά το φως του λέιζερ. Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην οπτική υπολογιστική.
Οι μελλοντικοί οπτικοί υπολογιστές μπορεί να χρησιμοποιούν φως για να μεταδίδουν σήματα (πληροφορίες) μεταξύ των υβριδικών επεξεργαστών τους, που δεν θα αποτελούνται μόνο από πυρίτιο και τρανζίστορ, αλλά θα χρησιμοποιούν τόσο φωτόνια όσο και ηλεκτρόνια. Το αντι-λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως "οπτικός διακόπτης" σε αυτήν την τεχνολογία επόμενης γενιάς, μετατρέποντας τα σήματα φωτός σε ηλεκτρικά.
Μελλοντικά, επίσης, το αντίστροφο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν, πάντως, ότι το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από ένα κανονικό λέιζερ. "Αν ένα όπλο λέιζερ σας σημαδέψει, θα σας σκοτώσει", είπε ο Στόουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου