Ζει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια.

Είναι το μοναδικό ενδημικό θηλαστικό της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, είναι το μοναδικό θηλαστικό ζώο το οποίο μπορεί να δει κάποιος αποκλειστικά και μόνο στη χώρα μας.

Η μυγαλή της Κρήτης ( Crocidura zimmermanni ) ζει μόνο στους ορεινούς όγκους των Λευκών Ορέων του Ψηλορείτη και της Δίκτης εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια. Απολιθώματα του είδους έχουν βρεθεί από τον μέσο Πλειστόκαινο.
Η μυγαλή, το γατίσιο ποντίκι της Κρήτης, ζει μόνο στη Μεγαλόνησο εδώ και 1,5 εκατομμύρια χρόνια, είναι εντομοφάγο και συγγενεύει περισσότερο με τον σκαντζόχοιρο.  Οπως αναφέρει το vima.gr, η μυγάλη έχει συναντήσει από νάνους ιπποπόταμους μέχρι μαμούθ, τα οποία μόνο απολιθωμένα βρίσκονται πλέον στην Κρήτη. Ζούσε και... βασίλευε στη Μεγαλόνησο ως τη στιγμή που πάτησε το πόδι του ο άνθρωπος στο νησί, ο οποίος κάποια στιγμή μετέφερε εκεί ένα άλλο είδος μυγαλής, την Crocidura suaveolens.
Πού ζει σήμερα η μυγαλή της Κρήτης
 


Τότε η «καθαρόαιμη» μυγαλή της Κρήτης εκτοπίστηκε στα μεγάλα υψόμετρα. Με την κλιματική αλλαγή... προ των πυλών, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα έχει ιδιαίτερα εμφανείς επιδράσεις στα μεγάλα υψόμετρα, ενδεχομένως θα αλλάξει η σχέση μεταξύ των δύο ειδών προς όφελος του εισαγόμενου είδους. Σήμερα η ενδημική μυγαλή της Κρήτης συναντάται μόνο στους τρεις ορεινούς όγκους του νησιού, σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 1.200 μέτρα. Αλλά ακόμη και εκεί περιορίζεται σε συγκεκριμένους βιότοπους, σε μικρά οροπέδια, ελώδεις περιοχές ή μικρές εποχικές λίμνες. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ζει και σε άλλα σημεία, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ειδικές μελέτες για το είδος.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν εντοπιστεί 150 συγγενικά είδη με την κρητική μυγαλή και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Αφρική. Τη μεγαλύτερη εξάπλωση έχει η Crocidura suaveolens, την οποία μπορεί να βρει κάποιος από τη Γαλλία ως την Ιαπωνία. Η μοναδικότητα της ελληνικής μυγαλής επιβεβαιώθηκε και με μελέτη DΝΑ.
Μοιάζει με ποντίκι, γάτα και... σκαντζόχοιρο!
Η μυγαλή θυμίζει ποντίκι, αν και δεν ανήκει στα τρωκτικά αλλά στα εντομοφάγα. Συγγενεύει δηλαδή περισσότερο με τον σκαντζόχοιρο, ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα. Αλλωστε και το όνομά της προκύπτει από το μυς (ποντικός) και τη γαλή (γάτα), δηλαδή είναι η... γάτα των ποντικών. Είναι μικροσκοπική και φτάνει περίπου τα 6 εκατοστά. Εχει ένα χαρακτηριστικό μακρύ στενό ρύγχος και κοντό γκριζωπό τρίχωμα.
Τα αφτιά της είναι μικρά και τα μάτια της σχεδόν ατροφικά. Διαθέτει όμως κοφτερά δόντια και όσφρηση ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Για τον κόσμο των εντόμων είναι ένας... τίγρης. Κυνηγά έντομα, προνύμφες, σκουλήκια, σαλιγκάρια και ασπόνδυλα. Ζώο μοναχικό, ζει κρυμμένη σε υπόγειες στοές. Πιθανώς μοιράζει τον χρόνο της σε μικρές περιόδους κυνηγιού και ύπνου. Κυκλοφορεί κυρίως την αυγή και το σούρουπο και εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα κατά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε ζευγαρώνει.
Γεννάει μέσα σε 20 ημέρες τρία με δέκα τυφλά μυγαλάκια, τα οποία συνήθως ζουν ένα με έξι χρόνια. Οι μετακινήσεις της θηλυκής μυγαλής με τα μικρά της ορισμένες φορές θυμίζουν «καραβάνι». Η μια πιάνει την ουρά της άλλης και η ομάδα κινείται σε γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου