Η διαστολή του χρόνου επιβεβαιώνεται.

Η διαστολή του χρόνου, το φαινόμενο που προέβλεψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στις θεωρίες της σχετικότητας, συμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, όπως όταν οδηγεί ένα ποδήλατο ή ανεβαίνει σκάλες.
Το φαινόμενο αυτό κατ' αρχάς έχει ως βάση το γεγονός πως ο χρόνος κυλά πιο γρήγορα ή πιο αργά, αναλόγως της ταχύτητας και της βαρύτητας που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή. 

“Με τα εξαιρετικής ακρίβειας ρολόγια που διαθέτουμε, αποδείξαμε κάνοντας ένα ή δύο βήματα πάνω σε ύψωμα, ότι μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα της διαστολής του χρόνου”, υποστήριξε ο Τζέιμς Τσου, ένας εκ των επιστημόνων που διεξήγαγαν την έρευνα του National Institutes of Standards and Technology, την οποία και δημοσίευσαν στο περιοδικό Science. 

Βέβαια, αν και η διαστολή συμβαίνει ακόμα και στις πιο απειροελάχιστες διαφορές στην ταχύτητα ή το υψόμετρο, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτα. 

Η διαστολή του χρόνου περιγράφηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1905 αλλά δεν μπορούσε να αποδειχθεί για πολλά χρόνια. 

Το 1971, διεξήχθη ένα πείραμα, όπου οι επιστήμονες γέμισαν έναν εμπορικό σκάφος με ατομικά ρολόγια, το οποίο πέταξε γύρω από τη γη. Όταν το σκάφος προσγειώθηκε, η ώρα στα ρολόγια του αεροσκάφους ήταν τελείως διαφορετική με αυτή των ρολογιών που βρίσκονταν στο έδαφος. 

Τα καινούρια πειράματα όμως χρησιμοποίησαν πιο “κοσμικές” μεθόδους και πιο ακριβή ρολόγια. 

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιόνια αλουμινίου που ενεργούν σαν επιπλέον δείκτες, χτυπώντας μεταξύ δύο ενεργειακών επιπέδων εκατομμύρια των δισεκατομμυρίων φορών το δευτερόλεπτο. 



Στο πρώτο πείραμα, οι επιστήμονες δοκίμασαν τα δύο ρολόγια με το ένα να βρίσκεται ένα επίπεδο πάνω σε ύψος , προκειμένου να μετρήσουν την επίδραση της βαρύτητας στη ροή του χρόνου. 
Στο δεύτερο πείραμα, επειδή δεν μπορούσαν να στείλουν τα ρολόγια γύρω από τη Γη, οι επιστήμονες έθεσαν σε πιο γρήγορο ρυθμό την ταλάντευση του ιόντος του ενός ρολογιού, μερικά μέτρα το δευτερόλεπτο πιο γρήγορα δηλαδή, για να εξετάσουν την επίδραση της ταχύτητας στο χρόνο. 

Και στα δύο πειράματα, ο χρόνος κύλησε διαφορετικά. Η ώρα κύλησε γρηγορότερα στο ρολόι που βρισκόταν στο ψηλότερο επίπεδο, ενώ στο ρολόι όπου η ταλάντευση ήταν γρηγορότερη, ο χρόνος κύλησε πιο αργά. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν δυο άνθρωποι ζούσαν ακριβώς στην ίδια υψομετρική διαφορά 30 εκατοστών για 79 χρόνια, ο ένας θα ζούσε 83 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου περισσότερο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου