Βιο-εκτυπωτές ''τυπώνουν'' ανθρώπινο δέρμα.

Μπορεί να φαίνεται σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως στο μέλλον οι εκτυπωτές που λειτουργούν με μελάνι, θα μπορούν να τυπώνουν ακόμα και δέρμα.


Ειδικότερα, βιο-εκτυπωτές θα αναλαμβάνουν να επουλώνουν τραύματα από έγκαυμα, καθώς επιστήμονες αναπτύσσουν μια καινοτομική τεχνολογία ''εκτύπωσης'' μοσχευμάτων δέρματος για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκαύματα, χρησιμοποιώντας κοινούς φορητούς εκτυπωτές γραφείου.

Ο καθηγητής, Χοντ Λίπσον τουΕργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλτων ΗΠΑ και ο Τζέιμς Γιού τηςΙατρικής Σχολής του πανεπιστημίου ΓουέικΦόρεστ της Β. Καρολίνα, παρουσίασαν τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα, στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές έρευνες, χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, επειδή τα αποτελέσματά τους, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ιδιαίτερα στο πεδίο της μάχης από το στρατό για την αποκατάσταση τραυμάτων από γιατρούς που θα μεταφέρουν επί τόπου τον βιο-εκτυπωτή.


Ειδικά στο πεδίο της μάχης, μια τέτοια εφεύρεση θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού 30% των τραυμάτων στην μάχη αφορούν εγκαύματα.

Για να λειτουργήσει μια τέτοια συσκευή, απαιτείται η λήψη δείγματος κυττάρων από τον τραυματία, προκειμένου στη συνέχεια το μηχάνημα να ''εκτυπώσει'' συμβατό δέρμα, χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κυττάρων αντί για μελάνη και το ανθρώπινο σώμα αντί για χαρτί!

Μέχρι στιγμής έχουν εκτυπωθεί δερματικά μοσχεύματα διαστάσεων δέκα επί δέκα εκατοστών για γουρούνια.

Μια εναλλακτική τεχνική χρησιμοποιεί κύτταρα, μια ειδική γέλη και άλλα υλικά για να δημιουργήσει χόνδρο.




Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, σύμφωνα με τη σχετική επίδειξη που έγινε, μέσα σε μισή ώρα μπορεί να ''τυπώσει'' ένα αυτί!
Η συσκευή λειτουργεί σαν εκτυπωτής ink-jet, καθώς ψεκάζει πλαστικό, άλλα υλικά και βαθμιαία, στρώμα-στρώμα, δημιουργεί ένα όργανο του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου