Πριν 3.000.000 χρόνια περπάτησε ο άνθρωπος.

Μπορεί να ήταν απλά ένα μικρό βήμα για έναν πιθηκάνθρωπο, αλλά σίγουρα ήταν ένα γιγάντιο άλμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν  τη στιγμή που οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν οριστικά τα δέντρα για να περπατήσουν όρθιοι!


Σε μια σημαντική ανακάλυψη που βοηθά να ξαναγραφτεί η ανθρώπινη εξέλιξη, οι ερευνητές βρήκαν στηνΑιθιοπία ένα απολιθωμένο οστό ποδιού από έναν παλαιολιθικό πρόγονό μας,  ο οποίος  περπάτησε για πρώτη φορά στα δύο του πόδια περίπου 3.000.000 χρόνια πριν.
wlkng_11-2-2011Η διαπίστωση αυτή, βάζει τέλος σε συζητήσεις ολόκληρων δεκαετιών σχετικά με το πότε οι πρόγονοί μας σταμάτησαν να αναρριχώνται στα δέντρα σαν μαϊμούδες και άρχισαν να περπατάνε σαν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το πρόσφατα ανακαλυφθέν οστό είναι ένα πλήρες τέταρτο μετατάρσιο – ένα από τα μακρά οστά που συνδέει το μεγάλο δάκτυλο με τη βάση του ποδιού.
Το απολιθωμένο οστό ανήκε στον Αυστραλοπίθηκο Αφαρενιανό (Australopithecus Αfarensis), που έγινε περισσότερο γνωστός από την ανακάλυψη της “Λούσι”, τμήμα του σκελετού της οποίας  ανασκάφηκε στην Αιθιοπία το 1974.
Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο Homo Erectus ήταν το πρώτο μέλος του οικογενειακού δέντρου του ανθρώπου που κατάφερε να περπατήσει όρθιος, μεταξύ 1.8 εκατομμύρια και 70.000 χρόνια πριν.
Η ανακάλυψη αυτή ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη έλαβε χώρα μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων χρόνων νωρίτερα απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες.
mttrs_11-2-2011
Το απολίθωμα δείχνει ότι τα πόδια της Λούσι είχαν τοξωτές καμάρες, ένα γνώρισμα που βρίσκεται μόνο στον άνθρωπο και το οποίο εξελίχθηκε προκειμένου να μπορούμε να τρέχουμε και να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις.

Η Δρ. Κάρολ Γουόρντ από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Τώρα που γνωρίζουμε ότι η Λούσι και οι συγγενείς της είχαν καμάρες στα πόδια τους, αυτό επηρεάζει πολλά από όσα ξέρουμε γι' αυτούς, από το πού ζούσαν, μέχρι το τι έτρωγαν και πώς απέφευγαν τα αρπακτικά ζώα».
Στη συνέχεια, η Δρ. Γουόρντ προσέθεσε: «Η ανάπτυξη των τοξωτών ποδιών ήταν μια θεμελιώδης στροφή προς την ανθρώπινη κατάσταση, διότι σήμαινε ότι οι πρόγονοί μας έπρεπε να παραιτηθούν από τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού τους για να πιάσουν τα κλαριά, σηματοδοτώντας το γεγονός ότι είχαν επιτέλους εγκαταλείψει τη ζωή στα δέντρα υπέρ της ζωής επί του εδάφους».
Το είδος της Λούσι έζησε γύρω στα 3.7  και 2.9 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ ήταν γνωστό ότι ήταν σε θέση να περπατάει στα δύο του πόδια. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνώριζαν αν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του περπατώντας στα τέσσερα ή όρθιος.
Η Δρ. Γουόρντ, δήλωσε: «Οι αψίδες στα πόδια αποτελούν καίριο συστατικό του ανθρώπινου περπατήματος, επειδή απορροφούν τους κραδασμούς και παρέχουν επίσης μια άκαμπτη πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε ώθηση στον εαυτό μας και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου