Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες από την χειμερία νάρκη της αρκούδας.

http://www.faretra.gr/images/1_4vylh.jpgΓια πρώτη φορά, οι επιστήμονες μελέτησαν σε βάθος το φαινόμενο της χειμερίας νάρκης μεγάλων ζώων όπως οι αρκούδες, διαπιστώνοντας ορισμένα απρόσμενα δεδομένα, που μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στους ανθρώπους.
Στόχος είναι στο μέλλον οι άνθρωποι «να το κάνουν όπως οι αρκούδες», δηλαδή να πετυχαίνουν κατά βούληση σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς π.χ. σε θύματα δυστυχημάτων, μέχρι τους αστροναύτες στα διαπλανητικά ταξίδια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσιολόγο-ζωολόγο καθηγητή, Μπράιαν Μπαρνς του Ινστιτούτου Αρκτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στις Η.Π.Α., που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», παρακολούθησαν σε συνεχή βάση, για έναν ολόκληρο χειμώνα, τη φυσιολογία των αρκούδων. Πάνω στα ζώα, που είχαν πέσει σε χειμέρια νάρκη, είχαν τοποθετήσει ραδιοπομπούς και ειδικούς αισθητήρες (καταγραφής της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού, της κατανάλωσης οξυγόνου, της κίνησης των μυών, της εγκεφαλικής δραστηριότητας κ.α.), ενώ στον χώρο υπήρχαν και υπέρυθρες κάμερες.
Έπειτα από πέντε μήνες παρατηρήσεων, οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι στις αρκούδες -σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα- η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό, για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.
Στόχος των επιστημόνων είναι βρουν  τρόπους, ώστε να αναπαράγουν και στους ανθρώπους αυτό τον χαμηλό μεταβολικό ρυθμό και τη μείωση των απαιτήσεων για οξυγόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου