Σαρκοφάγο φυτό στήνει την ταχύτερη παγίδα του κόσμου.(Video)

Η φράση γρήγορο φαγητό έχει ιδιαίτερο νόημα για τα φυτά του γένους Urticularia: η παγίδα που στήνουν για να πιάσουν μικρά υδρόβια ασπόνδυλα κλείνει σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σαρκοφάγο φυτό.

Τα υδρόβια φυτά Urticularia καραδοκούν σε λιμνάζοντα νερά όπου τα λιγοστά θρεπτικά στοιχεία δεν επαρκούν για την ανάπτυξη της βλάστησης.

Για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους σε άζωτο και άλλα στοιχεία, τα σαρκοφάγα φυτά καταπίνουν κωπήποδα και άλλα ασπόνδυλα ανοίγοντας απότομα μια παγίδα στη μορφή φούσκας.

Έρευνα των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και του Φράιμπουργκ αποκαλύπτει τώρα ότι αυτές οι παγίδες είναι τα ταχύτερα σαγόνια του φυτικού βασιλείου.

Ακόμα κι αν η ταχύτητα του βίντεο μειωθεί κατά δέκα φορές, το ανθρώπινο μάτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτατη κίνηση: η επιτάχυνση της παγίδας καθώς κλείνει φτάνει τα 600g, ή 600 φορές την επιτάχυνση της γήινης βαρύτητας.


Για να στήσουν την παγίδα τους, τα Urtucularia σφίγγουν και παραμορφώνουν τη φούσκα προς τα μέσα, αποθηκεύοντας έτσι ελαστική ενέργεια στα τοιχώματά της.

Όταν κάποιο ζωύφιο κάνει το λάθος να ακουμπήσει τα τριχίδια στο στόμιο της παγίδας, η φούσκα ανοίγει απότομα και δημιουργεί υποπίεση στο εσωτερικό της. Λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου αργότερα, το θύμα έχει παγιδευτεί πριν καν καταλάβει τι το βρήκε.

Με τα πεπτικά ένζυμα που διοχετεύονται τα επόμενα λεπτά στην παγίδα, ο θάνατος δεν αργεί και η χώνεψη αρχίζει.

Η τακτική είναι τόσο πετυχημένη που το γένος Urticularia έχουν επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Λόγω της ιδιαίτερης διατροφής τους έχουν ασυνήθιστη δομή, χωρίς διαφοροποιημένους βλαστούς, ρίζες και φύλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου