Προηγμένη μέθοδος για τη συλλογή διαστημικών απορριμάτων

Μπορεί να θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όμως η είδηση που έρχεται από την Ιαπωνία είναι άκρως πραγματική.







Ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν τον Φεβρουάριο μια πρωτότυπη μέθοδο για να καθαρίσουν το διάστημα από τα «σκουπίδια» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Και πώς θα γίνει αυτό; Με ένα «ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι» το οποίο έχουν αναπτύξει οι ερευνητές της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Jaxa). Πρόκειται για ένα «σχοινί» από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο, το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια, θα προσδένουν στο καθένα από τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια, όπως τους νεκρούς δορυφόρους και θα τα τραβούν μαγνητικά στην ατμόσφαιρα.

Ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται από το σκοινί ενώ θα περιστρέφεται στο μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη θα επιβραδύνει τα σκουπίδια και θα τα οδηγεί σταδιακά σε όλο και χαμηλότερες τροχιές, μέχρι να μπουν στην ατμόσφαιρα και να καταστραφούν εκεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μασαχίρο Νόχμι του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, ο οποίος συνεργάζεται με την Jaxa, στις 28 Φεβρουαρίου θα εκτοξευθεί ένας δορυφόρος που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο και είναι εξοπλισμένος με το συγκεκριμένο «χαλινάρι».

Οπως αναφέρει ο ίδιος δύο είναι οι στόχοι της πρώτης αυτής δοκιμής. «Να αναπτύξουμε σε τροχιά ένα σκοινί μήκους 300 μέτρων και να παρατηρήσουμε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου