Βρέθηκε το μυστικό του Γιουσέιν Μπολτ

Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν είναι απλώς ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο. Είναι από μόνος του ένα κοινωνικό φαινόμενο και εσχάτως μια πρώτης τάξεως μελέτη για τους επιστήμονες. Τι τον κάνει τόσο γρήγορο; Ποιο μπορεί να είναι το μυστικό του;




Ερευνητές από τη Μ.Βρετανία έβαλαν στο μικροσκόπιο το σώμα του, το έψαξαν πόντο-πόντο και έβγαλαν ένα συμπέρασμα που φαίνεται να είναι ασφαλές: τα συμμετρικά γόνατά του θα μπορούσαν να είναι μια επαρκής απάντηση.

Οπως δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μάνινγκ, του Πανεπιστημίου Northumbria στο Νιουκάστλ, «σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, οι Τζαμαϊκανοί έχουν πιο συμμετρικά πόδια, ιδιαιτέρως στα γόνατα. Αυτό τους κάνει να υπερέχουν στους αγώνες ταχύτητας».

Η συγκεκριμένη μελέτη, για τη συμμετρία των οστών, ξεκίνησε το 1996, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και περιλαμβάνει περίπου 300 παιδιά δημοτικών σχολείων από τις αγροτικές Τζαμάικα, με μέσο όρο ηλικίας τα οκτώ χρόνια.

Οι ερευνητές έχουν μεταβεί στην Τζαμάικα μετρώντας και ξαναμετρώντας τα παιδιά. Από την άλλη η μελέτη τους είναι τόσο ενδελεχής που αναζητούν κι άλλα στοιχεία όπως: επιθετικότητα, θρησκευτικές πεποιθήσεις και εννοείται η φυσική υπεροχή τους στα σπριντ.

Οπως εξηγεί ο κ. Μάνινγκ: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρές αποκλίσεις από τη συμμετρία σε κάθε χαρακτηριστικό».

Η συμμετρία του σώματος θεωρείται ότι είναι ένα σημάδι της συνολικής γενετικής κατάστασης και της καλής σωματικής ανάπτυξης. Επομένως, έχει συσχετισθεί με ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών: από την ταχύτητα και τη φυσική ελκυστικότητα και στα δύο φύλα, έως την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες.

Συνεχίσει ο καθηγητής Μάνινγκ: «όσον αφορά το τρέξιμο, βρήκαμε παιδιά με συμμετρικά πόδια από το 1996. Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν πως τα παιδιά από την Τζαμάικα τρέχουν πιο γρήγορα από τα αντίστοιχα της Μ.Βρετανίας. Νομίζω ότι αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την επιτυχία των Τζαμαϊκανών στο στίβο».

"Ωστόσο , πρέπει να είμαστε σίγουροι για την παρακολούθηση από την εξέταση σε διεθνές επίπεδο σπρίντερ και προσθέτοντας κάποιες γενετικές εξετάσεις . Έτσι , περισσότερα συγκριτικά στοιχεία σχετικά με Καυκάσιους θα βοηθήσει να διευκρινιστεί το ζήτημα WEITERER zu . Σκοπεύουμε να εξετάσουμε μερικά από τα καλύτερα Τζαμάικας αθλητών και αθλητριών στις αρχές του 2014 ", πρόσθεσε .

Μια περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως η μακρινή καταγωγή ανθρώπων της Τζαμάικα, από τη Δυτική Αφρική έχει παίξει το ρόλο της, στη διαμόρφωση των σωμάτων τους.

Ιδιαιτέρως για τον Γιουσέιν Μπολτ οι ερευνητές σημειώνουν: δεν έχει τη σωματική διάπλαση ενός τυπικού σπρίντερ. Είναι πολύ πιο ψηλός και λεπτός από πολλούς προηγούμενους κατόχους παγκόσμιου ρεκόρ.

Πάντως , το ύψος και το μήκος του ποδιού του Μπολτ σημαίνει ότι έχει ένα πολύ μεγάλο άλμα, το οποίο είναι ένα πλεονέκτημα στα μεσαία στάδια του αγώνα, όταν έχει φτάσει η μέγιστη ταχύτητά του - αλλά πρέπει να έχει και τη δύναμη για να διατηρήσει την ταχύτητά του, μέχρι τη γραμμή του τερματισμού .

Οι Τζαμαϊκανοί αθλητές με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική καταγωγής έχουν σημαντικά ταχύτερη συστολής των μυϊκών ινών του από τους δρομείς άλλων χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου