Αντιεπιληπτικά φάρμακα και φλεγμονώδεις αντιδράσεις

Ενώ ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα (ΑΕΦ) εμποδίζουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο – οι οποίες θεωρούνται ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για κρίσεις – αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να τις προκαλούν, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές.





Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Ruhr στο Bochum, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Epilepsia, μελέτησε τη δράση μιας σειράς φαρμάκων που χορηγούνται στην αντιμετώπιση της επιληψίας σε μια καλλιέργεια γλοιακών κυττάρων. Αυτά αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα κυττάρων στον εγκέφαλο παίζοντας σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα νευρικά κύτταρα και στην σχηματικό της μυελίνης, καθώς επίσης και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και των φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Ερευνητές του Τμήματος Νευροανατομίας και Μοριακής Έρευνας του Εγκεφάλου και της ομάδας εργασίας Κλινικής Νευροανατομίας του πανεπιστημίου, υπό τους Hannes Dambach και Pedro Faustmann, έλεγξαν το αν τα γλοιακά κύτταρα επηρεάζονται μετά από θεραπεία με βαλπροϊκό οξύ, γκαμπαπεντίνη, φαινυντοΐνη και καρβαμαζεπίνη. Όταν εκτέθηκαν στα δύο πρώτα φάρμακα, τα κύτταρα αυτά εμφάνισαν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από ότι όταν χορηγήθηκε φαινυντοΐνη και καρβαμαζεπίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό κανονικά σημαίνει ότι το βαλπροϊκό οξύ και η γκαμπαπεντίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο από ότι τα άλλα δύο φάρμακα, αλλά στην περίπτωση του πρώτου η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε πως είχε μια ήπια προφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, παρά το ότι η καρβαμαζεπίνη μείωσε τις πιθανότητες επιβίωσης των γλοιακών κυττάρων, βρέθηκε ότι προκαλούσε μειωμένες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ποσό της δόσης που χορηγήθηκε επηρέασε το βαθμό κατά τον οποίο ο νευρικός ιστός εμφάνισε φλεγμονή.

Αναλύοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής Faustmann σχολίασε: «Οι κλινικές μελέτες δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στο ερώτημα για το πόσο επηρεάζουν τα ΑΕΦ τη βαρύτητα και τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Είναι επίσης απαραίτητο να ελέγχονται και ως προς το ρόλο που παίζουν στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα». Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν την φλεγμονώδη κατάσταση του ασθενή υπόψη πριν χορηγήσουν κάποιο φάρμακο για έλεγχο των κρίσεών του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου