Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που “επισκευάζει” το ανθρώπινο σώμα

Άλλη μία σημαντική είδηση μας έρχεται από τον τομέα της γενετικής, καθώς ερευνητές του Harvard Medical School ανακάλυψαν το γονίδιο που ευθύνεται για την ανάπτυξη των ιστών, των οστών και των οργάνων στα έμβρυα.






Η παρατήρηση του γονιδίου Lin28a έγινε τυχαία όταν δοκίμαζαν μια νέα τεχνική ταυτοποίησης των πειραματόζωων με κόψιμο των αυτιών ή των δακτύλων τους, καθώς ορισμένα από αυτά είχαν την ικανότητα να “φυτρώνουν” καινούργια μέλη μετά από μερικές ημέρες! Η διαφορά αυτών των πειραματόζωων από τα υπόλοιπα ήταν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο παρέμεινε ενεργοποιημένο μετά τη γέννα.

Έτσι, συνέχισαν τις δοκιμές ρυθμίζοντας το γονίδιο Lin28a και κατέληξαν σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Αρχικά, αναγνώρισαν ότι κατά κανόνα απενεργοποιείται μετά τη γέννα, ενώ στην περίπτωση που κρατηθεί ενεργό (ακόμη και με τεχνητούς τρόπους όπως στο εργαστήριο) η ικανότητα του να επαναδημιουργεί μέλη του σώματος χάνεται μετά τη βρεφική ηλικία (συγκεκριμένα για τα ποντίκια στις 5 εβδομάδες). Επιπλέον, δεν μπορεί να “επισκευάσει” ζημιές στην καρδιά, άρα η δράση του περιορίζεται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος.

Παρόλα αυτά, ανοίγει ακόμη ένα πεδίο στη γονιδιακή έρευνα για τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών φαρμάκων και ποιος ξέρει, ίσως κάποτε βρουν τα κατάλληλα γονίδια που θα μας αυτοεπισκευάζουν για να μείνουμε για πάντα νέοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου