Η ζωή μέσα σε ένα γεωξύστη

Μια ομάδα Μεξικανών αρχιτεκτόνων επέλεξε να ονομάσει το νεότερο πρόγραμμά της «Earth scraper» – γεωξύστη. Η ιδέα συνίσταται στο να οικοδομηθεί ένας ανεστραμμένος ουρανοξύστης που θα βυθίζεται 300 μέτρα στη γη, κάτω από την Plaza de la Constitución, την πλατεία του γεμάτου ζωή κέντρου της Πόλης του Μεξικού.


Το πρόγραμμα ξεφεύγει από τους αυστηρούς κανόνες οικοδόμησης της διοίκησης της πόλης. Στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν το πολύ οκτώ ορόφους – αλλά προς τα κάτω δεν υπάρχουν περιορισμοί. Γι’ αυτό το Bunker Arquitectura, ένα από τα νέα αρχιτεκτονικά γραφεία του Μεξικού, σχεδίασε ένα ανεστραμμένο πολυώροφο κτίριο με πυραμιδοειδές σχήμα του οποίου οι 65 όροφοι θα βρίσκονται κάτω από το έδαφος.






Η ιδέα δεν είναι συνηθισμένη, αλλά οι Μεξικανοί αρχιτέκτονες δεν είναι οι μοναδικοί που κρυφοκοιτάζουν προς το υπέδαφος όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός νέου οικοδομήματος. Σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος και οι τιμές της γης βρίσκονται σε ιλιγγιώδη ύψη. Έτσι οι κατασκευαστές οικοδομών μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλεύονται το υπέδαφος για να οικοδομήσουν καταστήματα, γραφεία και κατοικίες. Ο γεωξύστης θα οικοδομηθεί ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού –που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο– και θα σκεπαστεί με γυαλί, έτσι ώστε οι πεζοί να μπορούν να περπατούν πάνω στη γυάλινη επιφάνεια και να ρίχνουν περίεργα βλέμματα προς τα κάτω, προς τον γιγάντιο, ανεστραμμένο ουρανοξύστη.



Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, οι περίεργοι πεζοί θα έχουν πολλά πράγματα να κοιτούν, γιατί οι κατασκευαστές σκέφτονται, εκτός των άλλων, να χτίσουν σε βάθος 50 μέτρων ένα μουσείο αφιερωμένο στους Αζτέκους οι οποίοι ίδρυσαν την Πόλη του Μεξικού. Το υπέδαφος της πόλης βρίθει από ερείπια του λαού των Αζτέκων. Μέσα στο μουσείο οι κάτοικοι της πόλης θα περπατούν στην κυριολεξία ανάμεσα στα απομεινάρια της πόλης των προγόνων τους. Βαθύτερα θα εγκατασταθούν καταστήματα, γραφεία και κατοικίες αλλά και πράσινες διαδρομές για περίπατο που θα φωτίζονται, μεταξύ άλλων, από υαλοβάμβακα. Η ποσότητα του φωτός πρέπει να είναι τόση ώστε να ευδοκιμούν δέντρα και άλλα φυτά.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού, αλλά οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν μια παρουσίασή του στην κυβέρνηση του Μεξικού και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την οικοδόμηση του κτιρίου αν πάρουν την έγκριση των πολιτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου