Νέα ευρήματα για τη σχέση μεταξύ χοληστερόλης και σχιζοφρένειας

Ομάδα νευροεπιστημόνων ανακάλυψε ότι ένα υποπροϊόν της χοληστερόλης στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και άλλων σοβαρών ψυχικών ασθενειών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόριο που ονομάζεται οξυστερόλη (oxysterol) ενεργοποιεί τους υποδοχείς των εγκεφαλικών κυττάρων που συμβάλλουν στην καλή νοητική λειτουργία.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων αντι-ψυχωσικών φαρμάκων.


Η μαύρη γραμμή στη φωτογραφία παρουσιάζει τη λειτουργία του υποδοχέα όταν δεν υπάρχει ενεργοποίηση. Η κόκκινη γραμμή δείχνει πώς η οξυστερόλη ενεργοποιεί τον υποδοχέα.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, η νέα ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, στοχεύοντας στους υποδοχείς της ντοπαμίνης. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή παρουσιάζουν ευαισθησία ως προς τις παρενέργειές τους.

Το μόριο της οξυστερόλης συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο ενός άλλου σημαντικού υποδοχέα στον εγκέφαλο, ο οποίος παίζει ρόλο στη νοητική λειτουργία.

Επειδή η φυσικά παραγόμενη οξυστερόλη αλληλεπιδρά με υποδοχείς που δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμεύσει στην παραγωγή νέων αντι-ψυχωσικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο SAGE και το Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου