Πυγμαίος τάπιρος: το μεγαλύτερο ζώο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα

Ένα νέο είδος τάπιρου ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βραζιλία και την Κολομβία με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Mario Cozzuol. Πρόκειται μάλιστα για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τομέα της ζωολογίας τον 21ο αιώνα.




Ο νεοανακαλυφθείς τάπιρος «Tapirus kabomani» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της ηπείρου και το πέμπτο είδος τάπιρου που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και το πρώτο που ανακαλύπτεται από το 1865.


Ο τάπιρος εμφανίστηκε πριν 50 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ζωντανό απολίθωμα γιατί από τότε δεν έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα. Το ζώο διακρίνεται εύκολα εξαιτίας του μεγέθους του και της μακριάς του προβοσκίδας. Είναι ιδιαίτερα ντροπαλό ζώο και δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο τάπιρος εμφανίστηκε αρχικά στη Βόρεια Αμερική και μετακινήθηκε στην Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη, ωστόσο στην πορεία της εξέλιξης πολλά είδη εξαφανίστηκαν.


Σήμερα έχουν απομείνει μόνο πέντε είδη, ένα εκ των οποίων ζει στην Ασία. Το νέο είδος εκτιμάται ότι απειλείται με εξαφάνιση, όπως και ο τάπιρος της Βραζιλίας, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (φράγματα, οδοποιία) στον Αμαζόνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου