Οι πιο αμφιλεγόμενες ιατρικές θεωρίες που τελικά αποδείχτηκαν αληθινές

Μπορεί πολλές επιστημονικές θεωρίες να ξεπερνούν συχνά κάθε φαντασία αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που στο τέλος αποδεικνύονται αληθινές.






Το  συγκέντρωσε τις 7 πιο αμφιλεγόμενες θεωρίες που προκάλεσαν έριδες στους επιστημονικούς κύκλους για δεκαετίες αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Από το 1939 κιόλας πολλοί επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Χρειάστηκε να περάσουν 21 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου η θεωρία αυτή να επιβεβαιωθεί.


Τα βακτήρια προκαλούν έλκη

Το 1982, οι γιατροί Robin Warren και Barry Marshall από την Αυστραλία συσχέτισαν το «Helicobacter pylori» με το έλκος, ωστόσο η ιατρική κοινότητα υποστήριξε ότι ήταν οι αιτίες της πάθησης ήταν το στρες σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Ωστόσο, στα μέσα το 1990, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, επιβεβαίωσε τη θεωρία τους.


Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το 1950, ο Lawrence Craven, από την Καλιφόρνια, δημοσίευσε την πρώτη του έρευνα, που έδειχνε ότι η επίδραση της ασπιρίνης εμποδίζει την δημιουργία θρομβώσεων, που προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Περίπου 40 χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε η συνταγογράφηση μιας ασπιρίνης την ημέρα, σε ασθενείς με καρδιακά νοσήματα.


Οι ακτίνες Χ είναι επιβλαβείς

Έρευνα του 1911 συνέδεε τις ακτίνες Χ με τη λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου, ωστόσο η ευρεία χρήση των ακτινών εκείνη την εποχή και η δυσπιστία της ιατρικής κοινότητας, δεν επέτρεψε την επιβεβαίωση της θεωρίας αυτής. Τελικά, το 1956, η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε μια έκθεση καταδικάζοντας την ευρεία χρήση των ακτινών Χ.


Το μαγγάνιο είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλο

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μαγγανίου, μπορεί να οδηγήσει σε «μαγγανισμό», μια κατάσταση παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν λήθαργο, τρόμο, ψυχικές διαταραχές, ακόμα και θάνατο.


Η μυωπία είναι δείγμα ευφυΐας

Σύμφωνα με ερευνητές του Queen Mary Hospital και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία επέζησαν επειδή έχουν σχέση με τη νοημοσύνη. Η θεωρία, λοιπόν, ότι νοημοσύνη και μυωπία «πάνε πακέτο», έχει γενετική βάση.


Οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν τους άνδρες πιο βίαιους

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ, τα εγκλήματα είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα δύο ημισφαίρια. Κύριος «ύποπτος» φαίνεται να είναι η σεροτονίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου