Απειλούνται με εξαφάνιση 3 στα 4 σαρκοβόρα της Γης

Τα τρία τέταρτα των μεγάλων σαρκοβόρων ζώων του πλανήτη μας απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μείωση των ζώων αυτών στην έλλειψη τροφής αλλά και στο κυνήγι τους από τον άνθρωπο.








Σύμφωνα με νέα έρευνα, σε κίνδυνο βρίσκονται θαυμαστά ζώα όπως τα λιοντάρια, οι λύκοι, οι αρκούδες και οι τίγρεις. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών των σαρκοβόρων κατέχουν πλέον λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης επικράτειάς τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μείωση των ζώων αυτών στην έλλειψη τροφής αλλά και στο κυνήγι τους από τον άνθρωπο.

Η εξαφάνιση των σαρκοβόρων μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Ήδη, σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ κάτι ανάλογο τείνει να συμβεί και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όπως στον Αμαζόνιο, τη ΝΑ Ασία, τη νότια και ανατολική Αφρική.

Όταν λιγοστεύουν τα μεγάλα σαρκοβόρα, τότε τα μικρότερα σαρκοβόρα και φυτοφάγα ζώα παίρνουν τα πάνω τους. Όμως αυτό συχνά φέρνει καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς επίσης στους πληθυσμούς των πουλιών και των άλλων μικρών θηλαστικών, πράγμα με αλυσιδωτές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι από παλιά έχει επικρατήσει η εσφαλμένη αντίληψη πως τα μεγάλα σαρκοβόρα είναι επιβλαβή και επικίνδυνα για το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Όμως, αντίθετα, θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό πως αυτοί οι -συχνά τρομεροί- θηρευτές παίζουν αναντικατάστατο ρόλο στα πολύπλοκα οικοσυστήματα και, όχι σπάνια, η συμβολή τους είναι πολύτιμη από οικονομική άποψη, αφού διατηρούν μια ισορροπία στη φύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου