Πλύσιμο ρούχων: Μυστικά για ένα υγιές σπίτι

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο; Τι προσέχουμε όταν πλένουμε παιδικά ρούχα;




Παρά την ύπαρξη επιλογών μεταξύ προγραμμάτων και θερμοκρασιών στα πλυντήρια, πόσοι από εσάς βάζετε όλα τα άπλυτα μαζί στο πλυντήριο και σε σύντομο πρόγραμμα στους 40 βαθμούς;

Έχει σημασία η θερμοκρασία του νερού κατά την πλύση και το προϊόν που χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα ρούχα σας; Και έχουν συνέπειες στην υγεία;

Προσοχή στη θερμοκρασία

Τα σύμβολα στις ετικέτες των υφασμάτων θα σας δώσουν την καλύτερη ένδειξη σχετικά με τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να τα πλύνετε.

Γενικά, όσο πιο ζεστό είναι το νερό τόσο πιο καθαρά θα είναι τα ρούχα. Το ζεστό νερό είναι καλό για βαμβακερά όπως σεντόνια, πετσέτες και λευκά. Γενικά τα καθημερινά ρούχα δεν χρειάζονται ζεστό νερό, καθώς μπορούν να συρρικνωθούν ή να χαλάσει το σχήμα τους.

Τα μωρουδιακά και οι στολές των εργαζομένων στην υγεία θα ωφεληθούν από τη ζεστή πλύση για να σιγουρευτούμε ότι έχουν εξουδετερωθεί τα μικρόβια.

Το International Scientific Forum on Home Hygiene, συμβουλεύει ρούχα ή υφάσματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα όπως εσώρουχα, κάλτσες, πετσέτες και σεντόνια να πλένονται στους 30-40 βαθμούς, με απορρυπαντικό που περιέχει οξυγονούχο λευκαντικό.
Θεωρεί ικανοποιητική την πλύση ‘εξωτερικών’ υφασμάτων όπως μπουφάν, φούστες και παντελόνια στους 40°C ή λιγότερο, με προϊόν που δεν περιέχει λευκαντικό.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι η σκόνη και οι ταμπλέτες έχουν λευκαντικό, η γέλη και το υγρό όχι.

Για ρούχα, σεντόνια και πετσέτες ανθρώπων με λοίμωξη ή λερωμένα ρούχα όπως μωρουδιακά και αθλητικών, καθώς και πετσέτες τσαγιού ή πανιά, συνιστάται να πλένονται στους 60 βαθμούς και άνω, με απορρυπαντικό που περιέχει οξυγονούχο λευκαντικό.

Δεν θα πρέπει να αναμειγνύετε τα ρούχα, επομένως μη βάζετε τις πετσέτες του τσαγιού μαζί με τα ρούχα.

Επί του παρόντος μάς ενθαρρύνουν να πλένουμε στους 30°C για να εξοικονομούμε ενέργεια. Μερικοί κατασκευαστές αναπτύσσουν απορρυπαντικά ειδικά για χρήση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η συμβουλή από το Energy Saving Trust είναι ότι το πλύσιμο των iρούχων στους 30°C αντί για υψηλότερες θερμοκρασίες χρησιμοποιεί περίπου 40% λιγότερη ενέργεια.

Πιστεύει ότι τα σύγχρονα απορρυπαντικά δρουν το ίδιο αποτελεσματικά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εκτός αν υπάρχουν πολύ βρώμικα άπλυτα.

Υπάρχει επίσης ευρωπαϊκή καμπάνια που ονομάζεται 'I prefer 30' για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πλένουν στους 30 βαθμούς.

Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, από το Home Hygiene Forum, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία πριν φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη λογική τους όσον αφορά την επιλογή της θερμοκρασίας.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος είναι ευάλωτος σε λοίμωξη, έχει καρκίνο ή υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα και τα σεντόνια σε υψηλότερη θερμοκρασία και χωριστά από αυτά της υπόλοιπης οικογένειας.

Η επιλογή ανάμεσα σε προϊόντα για το πλύσιμο των ρούχων είναι μεγάλη. Σκόνη ή υγρό. Βιολογικό ή μη.

Η σκόνη μπαίνει στη θήκη του πλυντηρίου και μπορείτε να βάλετε όσο λίγη ή πολλή θέλετε με βάση το πόσο βρώμικα είναι τα άπλυτα. Υπάρχει επίσης και η ταμπλέτα που μπορείτε να βάλετε στον κάδο.

Το υγρό μπορεί να τοποθετηθεί στη θήκη επίσης ή σε μπάλα μέσα στον κάδο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται υγρές ταμπλέτες που τοποθετούνται στον κάδο χωρίς την ανάγκη πλαστικής μπάλας.

Τα απορρυπαντικά είναι είτε βιολογικά είτε μη βιολογικά.
Η διαφορά έγκειται στην παρουσία ενζύμων. Τα βιολογικά περιέχουν ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και το άμυλο, βοηθώντας στην απομάκρυνση των λεκέδων. Πιθανόν είναι το πιο αποτελεσματικό απορρυπαντικό και είναι καλύτερο σε λευκά και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα του χρώματος των σκουρόχρωμων ρούχων.

Τα μη βιολογικά δεν περιέχουν ένζυμα, επομένως δεν καθαρίζουν τόσο αποτελεσματικά τους λεκέδες αλλά είναι καλύτερα για ευαίσθητα δέρματα και για τα παιδικά ρούχα. Επίσης είναι καλύτερα για τα ζωηρά χρώματα και τα ρούχα που έχουν τάση να ξεθωριάζουν.

Έρευνα σε απορρυπαντικά αποκάλυψε ότι οι σκόνες είναι γενικά καλύτερες στο να καθαρίζουν λεκέδες όπως το τσάι και το κρασί καθώς περιέχον παράγοντες λεύκανσης.
Τα υγρά είναι καλύτερα για τα χρωματιστά ρούχα καθώς δεν περιέχουν λευκαντικό και είναι καλύτερα για τους λιπαρούς λεκέδες.

Η σκόνη και το υγρό φροντίδας του χρώματος δεν ξεθωριάζουν τα χρώματα καθώς δεν περιέχουν λευκαντικό.

Τα οικολογικά απορρυπαντικά χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά και είναι βιοδιασπώμενα. Μπορεί να είναι καλύτερα για ευαίσθητα δέρματα καθώς δεν περιέχουν πρόσθετα αρώματα.

Για τα παιδιά

Το παιδικό δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε σχέση με το δέρμα των ενηλίκων.
Αν το δέρμα ενός μωρού ή παιδιού φαίνεται ερεθισμένο ή έχει φαγούρα δοκιμάστε ένα απορρυπαντικό χωρίς άρωμα, ειδικά διαμορφωμένο για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών.
Δοκιμάστε διπλό ξεβγάλαμε των παιδικών ρούχων για να απομακρυνθούν τα τελευταία υπολείμματα του απορρυπαντικού.

Η καθηγήτρια Bloomfield, δήλωσε ότι αν ένα μικρό παιδί συνέχεια βάζει κάτι στο στόμα του, όπως ένα ύφασμα ή ένα παιχνίδι μπορεί να θέλετε να το πλύνετε σε υψηλότερη θερμοκρασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου