Ανάπτυξη δικτύων 5G

Τα δίκτυα 5G αναμένεται να φέρουν κάτι περισσότερο από επανάσταση στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.







Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 1,2 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δικτύου μετάδοσης δεδομένων μέσω Internet και ειδικά για την μετάδοση δεδομένων μέσω ασύρματων συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για τα δίκτυα 5G οι δυνατότητες των οποίων θα είναι απλά απίστευτες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα δίκτυο 5G θα επιτρέπει το «κατέβασμα» μιας ταινίας σε… 1 δευτερόλεπτο!


'Ολοι… τρέχουν για το νέο δίκτυο

Η Samsung, ο βιομηχανικός κολοσσός της Νοτίου Κορέας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την ανάπτυξη δικτύων 5G. Σύμφωνα με τα στελέχη της Samsung είναι εφικτό η δημιουργία ενός δικτύου 5G να ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 και να ξεκινήσουν οι δοκιμές του ώστε μέσα σε διάστημα τριών ετών να γίνει εμπορική εκμετάλλευσή του.  Έτσι το 2020 η μετάδοση δεδομένων θα γίνεται στην κυριολεξία σε χρόνους dt.

Από την άλλη πλευρά στην ανάπτυξη δικτύων 5G έχουν ήδη επιδοθεί Κίνα και Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτώντας μεγάλα τέτοια προγράμματα. Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα METIS - συνολικά σε παρόμοια δίκτυα του... μέλλοντος έχουν διατεθεί 700 εκατ. ευρώ από το 2007 ως σήμερα - με σκοπό να αναπτυχθεί ευρωπαϊκή τεχνολογία 5G που θα είναι εμπορικά διαθέσιμη ως το 2020. Μάλιστα, το ΜΕΤΙS δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα δίκτυα 5G (άλλα είναι τα 5GNow, iJoin, Tropic, Mobile Cloud Networking, Combo, Moto και Phylaws).


Οι απαιτήσεις

Ενδεικτικό είναι ότι τα δίκτυα 5G θα κληθούν να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά υψηλότερες απαιτήσεις, αφού υπολογίζεται ότι από το 2010 ως το 2020 η κίνηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 33 φορές. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα οι χρήστες mobile broadband υπολογίζονται σε 1,2 δισεκατομμύρια και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου