Επιστημονικό crash test: η άθληση καταπολεμά την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάθλιψη θεωρείται η ασθένεια του μέλλοντος στις σύγχρονες κοινωνίες και ποικίλες έρευνες έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της.




Λίγο πολύ, βέβαια, όλοι γνωρίζουμε ότι το τρέξιμο και η άσκηση γενικότερα μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ενάντια στην κατάθλιψη και άλλες ψυχοσωματικές/ψυχικές ασθένειες, αυτή τη φορά, όμως, ήρθε και η επιστήμη να το επιβεβαιώσει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Τζέιμς Μπλούμενταλ του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α, η συστηματική άσκηση μπορεί να συναγωνιστεί επάξια τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 202 άτομα με κατάθλιψη από 40 ετών και άνω, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στα άτομα της πρώτης ομάδας ζητήθηκε να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους, με ομαδικά ή μη προγράμματα. Σε αυτά της δεύτερης, να ακολουθούν προγράμματα άσκησης, αλλά μόνοι στο σπίτι, ενώ στους δοκιμαζόμενους της τρίτης και της τέταρτης ομάδας, χορηγήθηκαν σε συστηματική βάση δυνατά αντικαταθλιπτικά και ψευδοφάρμακα (placebo), αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, μιας και μετά από 4 μήνες, το 50% περίπου των δοκιμαζομένων της ομάδας που ακολουθούσε πρόγραμμα ομαδικής ή μη άσκησης σε εξωτερικό χώρο δεν παρουσίαζε πλέον χαρακτηριστικά κατάθλιψης, ποσοστό ίδιο με αυτό της ομάδας που λάμβανε τα ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Θετικά, όμως, ήταν και τα αποτελέσματα για την ομάδα αυτών που ασκήθηκαν στο σπίτι (το 40% των δοκιμαζομένων δεν πληρούσε τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης), ενώ για την ομάδα του ψευδοφαρμάκου, το ποσοστό αυτό ανήλθε μόλις στο 30%.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός που επηρεάζει η άσκηση την ψυχική υγεία του ανθρώπου, θεωρείται πλέον δεδομένο πως επιδρά θετικά, ακόμα και στις χρόνιες ψυχικές παθήσεις. Ίσως η απάντηση είναι πιο εύκολη απ' ότι φανταζόμαστε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου