5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια και 4 που παχαίνουν

To χαμόγελο εκτός από τη διάθεση αντανακλά και τις διατροφικές μας συνήθεις. Τροφές με ζάχαρη ή άμυλο, για παράδειγμα, φθείρουν το σμάλτο των δοντιών ή προκαλούν τον αποχρωματισμό τους. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες άλλες τροφές που που προστατεύουν τα δόντια και χαρίζουν ένα κατάλευκο χαμόγελο. Επίσης υπάρχουν κάποιες τροφές, που καταναλώνονται κατά κόρον, είναι νόστιμες, δεν λείπουν από κανένα τραπέζι αλλά είναι οι μεγαλύτεροι υπονομευετές της προσπάθειας για απώλεια βάρους.


Οι πέντε τροφές που μπορούν να κρατήσουν τα δόντια σας κατάλευκα είναι τα εξής:


Καρότο
Το καρότο, καθότι είναι σκληρό, απαιτεί περισσότερη δύναμη στο μάσημα με αποτέλεσμα να παράγεται και περισσότερο σάλιο. Αυτό ακριβώς είναι που προστατεύει το σμάλτο, καθώς εξουδετερώνει τα οξέα και τα ένζυμα που αναπτύσσσονται στο στόμα.

Τυρί
Στοιχεία που περιέχει το τυρί, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος αναδομούν το σμάλτο των δοντιών και εξουδετερώνουν τα οξέα του στόματος.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσια πηγή φωσφόρου, που όπως προαναφέρθηκε βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.

Σπανάκι
Πλούσια πηγή μαγνησίου το οποίο αναδομεί και αυτό το σμάλτο. Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι η ενίσχυση του σμάλτου κάνει τα δόντια να φαίνονται λευκότερα, επειδή η σκουρόχρωμη οδοντίνη που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού δεν έρχεται στην επιφάνεια

Μήλο
Το μήλο περιέχειμηλικό οξύ, ο οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει ελαφρώς το λευκό των δοντιών και απορροφά άλλες χρωματικές κηλίδες.



Οι τέσσερις τροφές υπονομευτές είναι οι εξής:

Λευκό ψωμί
Χωρίς καμία διατροφική αξία και με μπόλικη ζάχαρη δεν προσφέρει απολύτως τίπτοτα στον οργανισμό. Αντιθέτως, μας κάνει να πεινάμε περισσότερο.

Άσπρο ρύζι
Οπως και το λευκό ψωμί, δεν ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ αντιθέτως κάνει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

Σάλτσες για σαλάτα
Μπορεί να προσδίδουν γεύση, ωστόσο, τα λιπαρά και η ζάχαρη που περιέχουν καταστρέφουν την οποία διατροφική αξία μπορεί να έχει μια σαλάτα και παχαίνουν.

Τηγανητά
Τα τηγανιτά έχουν κακή φήμη και όχι άδικα. Εχουν μικρή ως μηδαμινή διατροφική αξία, παχαίνουν και συμβάλλουν και στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου