Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την εξέλιξη και τον σχηματισμό του Γαλαξία

Άκρως ενδιαφέροντα δεδομένα για την εξέλιξη του γαλαξία μας προέκυψαν από τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν το πώς εξελίχθηκε ο Γαλαξίας. Όπως φαίνεται η ανάπτυξη του έγινε από… μέσα προς τα έξω.




Η μεταλλική «ταυτότητα»

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Εκρηξη αποτελούνταν σχεδόν ολοκληρωτικά από υδρογόνο και ήλιο. Η εμφάνιση των μεταλλικών στοιχείων έγινε λίγο αργότερα και ο «πληθυσμός» τους στο Σύμπαν αυξανόταν προοδευτικά. Για αυτό όσο αρχαιότερο είναι ένα άστρο τόσο χαμηλότερη είναι η μεταλλικότητα του, διαθέτει δηλαδή λιγότερα μεταλλικά στοιχεία σε σχέση με τα νεότερα.

Το μαγνήσιο

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, το 8-m VLT στη Χιλή, μελέτησαν άστρα του γαλαξία μας επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην παρουσία μαγνησίου. Εχει διαπιστωθεί ότι το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που συνδέεται με την ύπαρξη αστέρων που έζησαν μια σύντομη ζωή, η οποία έληξε με μια έκρηξη σουπερνόβα, και όχι άστρων όπως ο Ηλιος με διάρκεια ζωής δισεκατομμυρίων ετών. Το μαγνήσιο παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στις εκρήξεις σουπερνόβα και η (έντονη) παρουσία του συνδέεται με τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος. Τα νεότερα άστρα αν και διαθέτουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία από τα αρχαιότερα εμφανίζουν πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές μελέτησαν γηραιότερα και… φτωχά σε μέταλλα αστέρια που βρίσκονται στο εσωτερικό του Ηλιακού Κύκλου, δηλαδή της τροχιάς του Ηλιου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Ο Ηλιος χρειάζεται περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Γαλαξία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα επίπεδα του μαγνησίου αυτών των άστρων είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των άστρων των εξωτερικών περιοχών του γαλαξία μας που έχουν αξιοσημείωτα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου σε σχέση με τη συνολική τους μεταλλικότητα.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο γαλαξίας μας σχηματίστηκε με φορά από μέσα προς τα έξω. Η μελέτη ενισχύει τα μέγιστα τη θεωρία ότι οι γαλαξιακοί δίσκοι σχηματίζονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, δηλαδή από μέσα προς τα έξω. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astronomy and Astrophysics».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου