Ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνονται με ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ορισμένες ψυχικές ασθένειες προκαλούν συμπτώματα στο σώμα, όπως ο πόνος. Για το λόγο αυτό ονομάζονται διαταραχές σωματομορφής. Για την ακριβή διάγνωση, απαιτείται ο ασθενής να εκδηλώνει ένα ή περισσότερα ανεξήγητα συμπτώματα για περισσότερο από έξι μήνες.








Επίσης ο ασθενής χρειάζεται να κάνει αναλυτικές εξετάσεις ώστε ο ειδικός να αποκλείσει κάθε άλλο παράγοντα κινδύνου για τα συμπτώματα. Τα ίδια τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους εξαρτώνται από το είδος της διαταραχής. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν ένα συνδυασμό πόνου, νευρολογικών προβλημάτων, προβλημάτων στο γαστρεντερικό και προβλημάτων σεξουαλικής απόδοσης. Πολύ συχνά, οι ασθενείς που εκδηλώνουν ψυχοσωματικά συμπτώματα πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Για παράδειγμα, στους ασθενείς με σύνδρομο Briquet εκδηλώνονται ανεξήγητα προβλήματα υγείας και μάλιστα πριν την ηλικία των 30 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν κάθε σημείο ή σύστημα του σώματος.

Η αδιαφοροποίητη διαταραχή σωματοποίησης είναι ένας γενικευμένος τύπος διαταραχής σωματομορφής. Για την ακριβή διάγνωση, απαιτείται ο ασθενής να εκδηλώνει ένα ή περισσότερα ανεξήγητα συμπτώματα για περισσότερο από έξι μήνες.

Τα άτομα με υποχονδρίαση αντιμετωπίζουν έντονες ανησυχίες και φοβίες ότι πάσχουν από κάποια σοβαρή ασθένεια. Μπορεί να πιστέψουν ότι ένα ασήμαντο σύμπτωμα οφείλεται σε κάποια σοβαρή πάθηση. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύουν ότι ένας απλός πονοκέφαλος οφείλεται σε καρκινικό όγκο στο κεφάλι.

Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας έχει σαν αποτέλεσμα τις εμμονές του ασθενούς σχετικά με ένα ελάττωμα ή ψεγάδι. Άλλες φορές πάλι οι ασθενείς πιστεύουν ότι έχουν ατέλειες στην εμφάνισή τους, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν. Αυτές οι εμμονές μπορεί να αφορούν για παράδειγμα σε ανύπαρκτες ρυτίδες ή στο σχήμα της μύτης.

Στη διαταραχή μετατροπής εκδηλώνονται νευρολογικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν παράλυση, τύφλωση, απώλεια ακοής και μούδιασμα. Το στρες συνήθως επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή του πόνου αντιμετωπίζουν συμπτώματα πόνου λόγω στρες ή έπειτα από μια τραυματική εμπειρία. Για παράδειγμα, η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί με έντονο πονοκέφαλο που δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της σοβαρότητας του πόνο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου