Υποδοχείς καϊνικού και η σχέση τους με το νάτριο – νέα στοιχεία

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill βρήκαν πως το νάτριο,η κύρια χημική ουσία του αλατιού, είναι μοναδικός "διακόπτης" για έναν σημαντικό υποδοχέα νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.




Ο υποδοχέας αυτός, γνωστός ως υποδοχέας καϊνικού, είναι βασικός για την φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία και εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, όπως η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος.

Ο Καθηγητής Derek Bowie και το εργαστήριο του στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής του Πανεπιστημίου του McGill συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την ανακάλυψη αυτή. Προσφέροντας μιας διαφορετική άποψη για το πώς ο εγκέφαλος μεταφέρει πληροφορίες, η έρευνά τους ανέδειξε έναν νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Structural & Molecular Biology.

Η ισορροπία στην δραστηριότητα του υποδοχέα καϊνικού είναι το κλειδί για την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, στην επιληψία, η δραστηριότητας του καϊνικού θεωρείται αυξημένη. Έτσι, φάρμακα που θα έπαυαν τη δραστηριότητα αυτή αναμένεται να είναι επωφελή.  «Θεωρείται για δεκαετίες ότι ο διακόπτης ανοιγοκλεισίματος σε όλους τους υποδοχείς του εγκεφάλου βρίσκεται εκεί που συνδέεται ο νευροδιαβιβαστής», λέει ο καθηγητής Bowie. «Ωστόσο, ανακαλύψαμε μια εντελώς διαφορετική περιοχή που συνδέει ανεξάρτητα άτομα νατρίου και ελέγχει το πότε θα λειτουργούν οι υποδοχείς καϊνικού».

Ο διακόπτης νατρίου είναι μοναδικός για τους υποδοχείς καϊνικού, κάτι που σημαίνει ότι φάρμακα σχεδιασμένα να διεγείρουν τον διακόπτη αυτό, δεν θα πρέπει να δρουν αλλού στον εγκέφαλο. Αυτό θα ήταν σημαντική πρόοδος, καθώς τα φάρμακα πολλές φορές επηρεάζουν  πολλές περιοχές, επιπλέον αυτών στις οποίες σχεδιαζόταν να δρουν, προκαλώντας ως αποτέλεσμα διάφορες παρενέργειες. Αυτές οι αποκαλούμενες «εκτός στόχου δράσεις» για τα φάρμακα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική. 
«Τώρα που γνωρίζουμε πώς να διεγείρουμε τους υποδοχείς καϊνικού, θα μπορέσουμε να σχεδιάζουμε φάρμακα που ουσιαστικά θα τους απενεργοποιούν», λέει ο Dr Bowie.

Το εργαστήριο του Dr Philip Biggin στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποίησε εξομοιωτές σε υπολογιστές για να προβλέψει το πώς η παρουσία ή απουσία νατρίου θα επηρεάσει τον υποδοχέα καϊνικού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου