Έξυπνοι φακοί επαφής για διαβητικούς: μετρούν το σάκχαρο από τα δάκρυα (video)

Το Google Lab, γνωστό για τις ιδιότυπες έρευνές του, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ότι ετοιμάζει φακούς επαφής ειδικούς για να βοηθούν τους διαβητικούς να ρυθμίσουν το επίπεδο σακχάρου.






«Είμαστε έτοιμοι να λανσάρουμε έξυπνους φακούς επαφής για να μετρήσουμε το ύψος της γλυκόζης στα δάκρυα» εξήγησαν οι δύο ερευνητές Brian Otis και Babak Parviz.

Αυτοί οι φακοί λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα μικροτσίπ που ανιχνεύει τη γλυκόζη και τοποθετείται ανάμεσα σε δύο στρώσεις υλικού από αυτό που κατασκευάζονται οι φακοί επαφής, αναφέρουν οι δύο ερευνητές. Προσέθεσαν ότι ειδικά κλινικά τεστ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και η εταιρεία αναμένει το πράσινο φως της FDA, της αμερικανής αρχής για τα φάρμακα.

Οι φακοί θα μπορούν να προσδιορίσουν το επίπεδο σακχάρου στα δάκρυα κάθε δευτερόλεπτο. Οι ερευνητές αναζητούν τώρα έναν τρόπο να ενσωματώσουν και ένα φωτεινό σήμα το οποίο θα ειδοποιεί τους πάσχοντες ότι τα επιτρεπόμενα επίπεδα έχουν ξεπεραστεί.

«Πάντα λέγαμε ότι ερευνούμε πεδία που μπορεί να φαίνονται παράξενα. Όμως την ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβητικών δηλώνει ότι ο κόσμος χάνει τη μάχη με τον διαβήτη πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο» δηλώνουν οι δύο ερευνητές.



Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έγκριση του νέου σχεδίου της, το οποίο αφορά τη χρήση βιοαισθητήρων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φακούς επαφής, οι οποίοι θα βοηθούν τους διαβητικούς στη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους. Πράγμα που σημαίνει ότι τελειώνουν τα ενοχλητικά τσιμπήματα των άκρων των δακτύλων για τη μέτρηση του ζαχάρου.

Οι φακοί διαθέτουν μικροτσίπ και αισθητήρες τόσο μικροσκοπικούς όσο και ένας κόκκος χρυσόσκονης, καθώς και μία κεραία λεπτότερη ακόμη και από μία τρίχα μαλλιών.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν ενδεχομένως και άλλες εφαρμογές που θα επιτρέπουν ένα σωρό πράγματα και μάλιστα σε δερματική εγγύτητα με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του χρήστη.

Από το εργαστήριο Google X έχουν μέχρι στιγμής βγει προϊόντα, όπως το Google Glass, το αυτο-καθοδηγούμενο αυτοκίνητο και τα διαδικτυακά μπαλόνια.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου