Προπάνιο: το ανερχόμενο καύσιμο στις μεταφορές


Το θεωρούσαν ένα φθηνό υποπροϊόν της διύλισης του αργού πετρελαίου και της επεξεργασίας του φυσικού αερίου με χρήσεις μόνο στην οικιακή θέρμανση και τη βιομηχανία.






Ο λόγος για το προπάνιο, το οποίο πλέον αποτελεί το καύσιμο κίνησης για σχολικά λεωφορεία και φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, πολλές εταιρείες στρέφονται στο φθηνότερο προπάνιο για να κινήσουν τα εταιρικά τους οχήματα.

Η έκρηξη στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου οδήγησε σε σημαντική πτώση τις τιμές του προπανίου, Και παρότι είναι ακόμα ακριβότερο από το φυσικό αέριο στην αντλία, οι κατασκευαστές μηχανών καύσης προπανίου ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι φθηνότερα από το φυσικό αέριο.

Το προπάνιο δεν είναι κάτι καινούργιο για τις μεταφορές καθώς κινεί περισσότερα από 13 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, ωστόσο βρισκόταν στο περιθώριο, ειδικά στις ΗΠΑ, λόγω υψηλής τιμής.

Ωστόσο, χάρη στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, το κόστος του προπανίου στην χονδρική μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2011 και προσφέρει εξοικονόμηση έως ένα δολάριο ανά γαλόνι σε σύγκριση με τη βενζίνη. Την ίδια περίοδο η παραγωγή του τετραπλασιάστηκε.

Επίσης, η κατασκευή σταθμών ανεφοδιασμού προπανίου κοστίζει πολύ λιγότερο από το φυσικό αέριο ή το υγραέριο κίνησης.

Οι υποστηρικτές του προπανίου στις ΗΠΑ το προβάλλουν ως ένα φθηνό, εγχώριο καύσιμο που πρόκειται να ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο στους εμπορικούς στόλους και στα δημοτικά οχήματα (απορριμματοφόρα, λεωφορεία κλπ) την επόμενη πενταετία χάρη στο φθηνότερο κόστος εγκατάστασης στα αυτοκίνητα και σε σταθμούς ανεφοδιασμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου