Φορητός φορτιστής κινητών για την Αφρική (video)


Η Αφρική αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες αγορές στο χώρο των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί εμπόδια είναι ότι μεγάλο ποσοστό των κατοικημένων περιοχών της δεν έχουν αξιόπιστα δίκτυα ηλεκτροδότησης (ή και καθόλου).Από τη στιγμή που τα κινητά τηλέφωνα στη «Μαύρη Ήπειρο» χρησιμοποιούνται για πάρα πολλές «εναλλακτικές» εφαρμογές, καθώς καλύπτουν κενά που προκύπτουν από την υποανάπτυξη της ηπείρου, οποιεσδήποτε καινοτομίες σχετίζονται με τη βελτίωση της χρήσης τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι επιτυχημένες.

Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιείται και η βρετανική Buffalo Grid, η οποία κατασκεύασε έναν φορητό σταθμό φόρτισης κινητών, για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης (και το υψηλό κόστος του ρεύματος στην Αφρική απλά επιδεινώνει την κατάσταση).

Ο σταθμός φόρτισης της Buffalo Grid δοκιμάστηκε πρόσφατα στην Ουγκάντα, και ουσιαστικά είναι μία μπαταρία η οποία φορτίζεται από έναν ηλιακό συλλέκτη των 60 βατ. Μπορεί να μεταφερθεί με ένα ποδήλατο και αξιοποιεί μία τεχνική ονόματι MPPT (Maximum Power Point Tracking). Η απόδοση του σταθμού φόρτισης εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, θερμοκρασία), τις οποίες παρακολουθεί και προβαίνει στις απαραίτητες ρυθμίσεις για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή φόρτιση.
Πέρα από αυτό, η καινοτομία της υπόθεσης έχει να κάνει με τον τρόπο χρέωσης: ο πελάτης στέλνει στη συσκευή ένα γραπτό μήνυμα, και στη συνέχεια ο σταθμός ενεργοποιείται, φορτίζοντας το κινητό για περίπου μιάμιση ώρα (λαμβανόμενης υπόψιν της τιμής του ρεύματος στην Ουγκάντα, είναι σαφώς οικονομικότερο).

Η διάρκεια «ζωής» ενός πλήρως φορτισμένου σταθμού της Buffalo Grid είναι περίπου τρεις ημέρες και εξετάζεται το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία να γίνει εντελώς δωρεάν, με το σκεπτικό να την προσφέρουν οι ίδιοι οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, για να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τα κινητά τους περισσότερο.

Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμές και στη Σιέρα Λεόνε, όπου μέθοδοι που αξιοποιούν κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται και για πληρωμές και οικονομικές συναλλαγές, ελλείψει τραπεζικών υπηρεσιών- φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλές άλλες περιοχές της Αφρικής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου