Υποδερμικό αιματολογικό «εργαστήριο» (video)


Μία πρωτοποριακή συσκευή η οποία φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο των αιματολογικών ελέγχων ανέπτυξαν επιστήμονες του EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne).




Πρόκειται για ένα εμφύτευμα το οποίο εισάγεται στο σώμα του ασθενούς και παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, λειτουργώντας σαν ένα μικροσκοπικό αιματολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι σε θέση να μεταδίδει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του ασύρματα σε «έξυπνο» κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, εκτιμάται πως θα προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς θα επιτρέπει πιο εξατομικευμένη και λεπτομερή ιατρική παρακολούθηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις, καρκίνο ή «δύσκολα» εν γένει ιατρικά προβλήματα, που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης.

Η συσκευή έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστά και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. Διαθέτει πέντε αισθητήρες που της επιτρέπουν να ανιχνεύει πέντε πρωτεΐνες και οργανικά οξέα. Η επιφάνεια των αισθητήρων είναι καλυμμένη με ένα ένζυμο στο οποίο μπορούν να προσκολλώνται οι «στοχευόμενες» ουσίες.














Η συσκευή έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστά και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. Διαθέτει πέντε αισθητήρες που της επιτρέπουν να ανιχνεύει πέντε πρωτεΐνες και οργανικά οξέα.

Η ομάδα του EPFL- της οποίας ηγήθηκαν οι Τζιοβάνι ντε Μικέλι και Σάντρο Καράρα- ευελπιστεί πως, σχετικά σύντομα, η συσκευή θα είναι σε σχέση να εντοπίσει τα πάντα, εάν σχεδιαστούν ένζυμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής- ωστόσο, ακόμη και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η εξαγωγή και αντικατάσταση του εμφυτεύματος είναι πολύ εύκολη, λόγω του μικρού του μεγέθους.
Για την τροφοδότησή του με ενέργεια το εμφύτευμα δεν περιέχει μπαταρία, αλλά τραβά ενέργεια άμεσα από ένα αυτοκόλλητο το οποίο βρίσκεται στο δέρμα του ασθενούς, το οποίο εκτελεί παράλληλα καθήκοντα «κεραίας», καθώς συγκεντρώνει και μεταδίδει τα δεδομένα που συλλέγει η συσκευή.

Το πρωτότυπο έχει περάσει ήδη με επιτυχία αρκετές εργαστηριακές δοκιμές, και εντάσσεται στο ελβετικό πρόγραμμα Nano-Tera, που έχει στόχο το συνδυασμό διαφορετικών τομέων έρευνας στους χώρους των περιβαλλοντικών μελετών και της ιατρικής. Η εμπορική διάθεση του εμφυτεύματος αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε 4 χρόνια.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου