«Έξυπνο» μπαστούνι για ηλικιωμένους


Ένα «έξυπνο» μπαστούνι υψηλής τεχνολογίας, με δορυφορική πλοήγηση παρουσίασε ο ιαπωνικός κολοσσός Fujitsu στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.






Η εν λόγω συσκευή βοηθά τους ηλικιωμένους να προσανατολίζονται και να βρίσκουν το δρόμο τους, ενώ παράλληλα παρακολουθεί ζωτικές ενδείξεις, όπως ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς και η θερμοκρασία σώματος. Ακόμη, μεταδίδει την τοποθεσία του χρήστη του, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί online και να ενεργοποιήσει συναγερμούς εάν γίνει αντιληπτό κάποιο ατύχημα ή κάποια γενικότερα εν δυνάμει «επικίνδυνη» κατάσταση.

Το μπαστούνι επικοινωνεί με ένα κεντρικό υπολογιστή, και ενημερώνει τους συγγενείς (ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα του ηλικιωμένου) για τη θέση και την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Εάν εντοπιστούν προβλήματα (όπως, για παράδειγμα, μια αρρυθμία), ειδοποιεί αυτόματα τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
















Στις τεχνολογίες που υπάρχουν στο «έξυπνο» μπαστούνι περιλαμβάνονται GPS, διασυνδεσιμότητα 3G και Wi-Fi, ενώ υπάρχει και οθόνη LED στη λαβή. Εάν απαιτείται αλλαγή κατεύθυνσης, το μπαστούνι δονείται και στην οθόνη εμφανίζεται ένα βελάκι το οποίο ενημερώνει τον χρήστη για τη σωστή κατεύθυνση.

Το «έξυπνο» μπαστούνι νέας γενιάς (Next Generation Cane) αποτελεί μία κίνηση της Fujitsu προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών των ηλικιωμένων της Ιαπωνίας- μία κατηγορία που παρουσιάζει έντονη αυξητική τάση στη χώρα, φαινόμενο που παρατηρείται και στον Δυτικό κόσμο εν γένει, καθώς, σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, ο πληθυσμός «γερνάει». Παρόλα αυτά, η εταιρεία δηλώνει πως πρόκειται για μία συσκευή την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε «ευάλωτο» άτομο.

Η Fujitsu γενικότερα δείχνει γενικότερα ενδιαφέρον προς την κατηγορία των «ωριμότερων» καταναλωτών, καθώς, πέρα από το «έξυπνο» μπαστούνι, παρουσίασε και το Stylistic, ένα smartphone με Android το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξανά smartphone και περιλαμβάνει επεξηγηματικές λειτουργίες, καθώς και ειδικές λειτουργίες όσον αφορά την ένταση και συχνότητα του ήχου, για να μπορούν να το ακούνε καλύτερα οι ηλικιωμένοι.
















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου