Ένας «πολυτάλαντος» ρομποτικός σκύλος (video)


Η ανάπτυξη τετράποδων «ζωόμορφων» ρομπότ, που θα χρησιμοποιούνται ως «βοηθοί» ανθρώπων στρατιωτών ή εργατών είναι ένας τομέας όπου παρατηρείται έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.



Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Cheetah (που μπορεί να τρέξει γρηγορότερα από τον Γιουσέιν Μπολτ), το AlphaDog και το Legged Squad Support System (που μπορεί να «ακούσει» και υπακούσει σε φωνητικές εντολές.

To BigDog της Boston Dynamics πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχει (σε αντίθεση με τους περισσότερους «συναδέλφους» του), κεφάλι, το οποίο και χρησιμοποιεί ως έναν επιπλέον βραχίονα για επιπλέον εργασίες (ο παραλληλισμός με το συνδυασμό «κεφάλι-σαγόνι» είναι εμφανής) και τη δυνατότητα να σηκώσει και να πετάξει αντικείμενα, κάτι που συνιστά επιπλέον δυνατότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα ρομποτικά «υποζύγια» που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Η αρχική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα έχει προέλθει από την Darpa, ωστόσο η Boston Dynamics ακολούθησε το δικό της μονοπάτι, και του έχει προσθέσει και τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται φωνητικές εντολές. Η χρήση του προορίζεται να είναι σε πρώτο επίπεδο στρατιωτική, αλλά είναι εμφανές πως ο λειτουργίες και οι δυνατότητές του θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και σε ρόλους έρευνας και διάσωσης, καθώς θα μπορεί να κουβαλά φορτία, να συμμετέχει σε εργασίες (χάρη στον επιπλέον βραχίονα με το «σαγόνι») και να συνεργάζεται με τους ανθρώπους καλύτερα, πετώντας τους, για παράδειγμα, αντικείμενα τα οποία χρειάζονται.



Το BigDog βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2005, και οι διαστάσεις του είναι αυτές ενός μεγαλόσωμου σκύλου ή ενός μικρόσωμου μουλαριού. Μπορεί να κινηθεί φορτωμένο σε «δύσκολα» περιβάλλοντα, να ακολουθήσει τον άνθρωπο- «αφεντικό», να καταλάβει κάποιες απλές φωνητικές εντολές και να φέρει σε πέρας απλές εργασίες.

Η λειτουργία των ποδιών του μιμείται τη λειτουργία των ποδιών ενός ζώου, και σύμφωνα με την εταιρεία αποτελεί επίσης μία πλατφόρμα διερεύνησης των τρόπων «εξομοίωσης» των τρόπων που λειτουργούν τα σώματα των ανθρώπων αθλητών για τη βελτίωση των επιδόσεων της ρομποτικής στο συγκεκριμένο χώρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου