Η ζωή στον Άρη


Η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη στο ερώτημα «τί είδους ζωή» αλλά επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπήρχε στο παρελθόν μικροβιακή ζωή στον πλανήτη Άρη, όπως προκύπτει από ανάλυση των ορυκτών που περιέχονται στο πρώτο δείγμα από ένα βράχο του Κόκκινου Πλανήτη.




Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, η αποστολή του Curiosity απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι συνθήκες στον Άρη θα μπορούσαν να ήταν κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής. Τα όργανα του Curiosity ανέλυσαν το πρώτο δείγμα που ελήφθη από το εσωτερικό ενός βράχου στον Κόκκινο Πλανήτη. Αυτός βρισκόταν στο τέλος ενός αρχαίου δικτύου ποταμών που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα χημικά συστατικά και άλλες ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των μικροβίων.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές το πέτρωμα περιέχει άργιλο, που σχηματίστηκε στο νερό, ορυκτά όπως θειϊκό άλας και άλλες χημικές ουσίες.Επιπλέον, αυτό το αρχαίο υγρό περιβάλλον, σε αντίθεση με άλλα που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον Άρη, δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό οξειδωμένο, όξινο ή πολύ αλμυρό, εξήγησαν οι ερευνητές.

Πιθανώς να μπορούσαμε να το πιούμε αυτό το νερό, ανέφεραν οι ερευνητές αλλά διευκρίνισαν ότι τα όργανα του ρομποτικού διαστημικού οχήματος δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον τύπο της μικροβιακής ζωής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου