Το Voyager-1 πέρα από τις εσχατιές του ηλιακού συστήματος στο διαστρικό κενό


Πέρασε τα όρια του ηλιακού μας συστήματος το διαστημικό σκάφος Voyager-1 και πέρασε στο διαστρικό κενό, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού με άρθρο τους που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».



Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε το 1977 με αποστολή να εξερευνήσει τους πιο απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Στο ταξίδι του στο συντρόφεψε το δίδυμό του διαστημόπλοιο Voyager-2.

Τα δύο σκάφη εξακολουθούν να ταξιδεύουν εδώ και 36 χρόνια στέλνοντας πολύτιμα στοιχεία στη Γη.

Το Voyager-1 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 δισ. χλμ από τη Γη ενώ το Voyager-2 το ακολουθεί σε απόσταση περίπου 3 δισ. χλμ.

Ωστόσο, η NASA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το πέρασμα του Voyager-1 από το ηλιακό μας σύστημα στο διαστρικό κενό διαψεύδοντας την πληροφορία. Σύμφωνα με τη NASA το διαστημικό σκάφος κινείται ακόμα στη “μαγνητική λεωφόρο”.


Στη μαγνητική λεωφόρο

To Δεκέμβριο του 2012 οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως το Voyager-1 εισήλθε σε μια νέα, μυστηριώδη περιοχή της ηλιόσφαιρας γνωστή και ως “μαγνητική λεωφόρος”.













Ηλιόσφαιρα ονομάζεται η “σφαίρα επιρροής” του ήλιου μας και ουσιαστικά πρόκειται για μια φούσκα στο διαστρικό διάστημα την οποία φουσκώνει ο ήλιος και στην οποία κινούνται πλανήτες διαστημικά σώματα και διαστημόπλοια.

Το  Voyager 1 όπως και το δίδυμό του Voyager 2 κινούνται στα όρια της ηλιόσφαιρας και πλησιάζουν το όριο του ηλιακού μας συστήματος, γνωστό και ως ηλιόπαυση.

Η περιοχή στην οποία κινείται το Voyager 1 είναι ένα σημείο υποδοχής σωματιδίων που προέρχονται από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) και απ’ όπου εξέρχονται  σωματίδια του ηλιακού μας συστήματος.

Παράλληλα, σωματίδια υψηλής ενέργειας που βρίσκονται εκτός ηλιόπαυσης εισέρχονται στο ηλιακό σύστημα μέσω της “μαγνητικής λεωφόρου”.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου