Ελαστική μπαταρία ιόντων λιθίου τεντώνει 300% (video)


Μια επίπεδη, ελαστική μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζεται ασύρματα και όταν τεντωθεί τριπλασιάζεται σε μέγεθος χωρίς να χάσει την αποδοτικότητά της, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Δρ. John Rogers.






Αν και οι ευέλικτες και ελαστικές ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, η ηλεκτροδότησή τους με αντίστοιχες ελαστικές ενεργειακές πηγές έχει αναδειχθεί προβληματική, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων για εμπορικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία αντιμετωπίζει με μεγάλη αποτελεσματικότητα το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς χρησιμοποιεί ένα ελαστικό πολυμερές με συστοιχίες μικροσκοπικών νησίδων οι οποίες αποθηκεύουν ενέργεια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο δοκιμής, η πρωτοποριακή μπαταρία τροφοδότησε με ενέργεια έναν λαμπτήρα LED, πραγματοποιώντας 20 κύκλους φόρτισης και επαναφόρτισης. Η επίδοση αυτή κρίνεται ικανοποιητική για αρχή, αν και χρήζει βελτίωσης προκειμένου να αξιοποιηθεί εμπορικά.

«Οι μπαταρίες θέτουν πολλές προκλήσεις γιατί, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά, είναι δύσκολο να μειώσεις τις διαστάσεις τους χωρίς να μειώσεις την αποδοτικότητά τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Rogers.



Άλλη μια καινοτομία της μπαταρίας είναι ότιχρησιμοποιεί ασύρματο σύστημα μεταφοράς ισχύος, γεγονός που σημαίνει ότι φορτίζεται χωρίς να απαιτείται φυσική επαφή.

Οι εφαρμογές

Μια μικρή μπαταρία που λυγίζει και τεντώνεται σε υπερβολικό βαθμό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εμφυτεύματα ή ακόμα και πάνω στον καρδιακό μυϊκό ιστό, ωστόσο, όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι σημαντικότερες εφαρμογές περιλαμβάνουν συσκευές οι οποίες εφάπτονται εξωτερικά, στο δέρμα, και παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Πέρα από τον χώρο της υγείας, η ελαστική μπαταρία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε εύκαμπτες ηλεκτρικές συσκευές, όπως οθόνες που λυγίζουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου