Πολλές φορές το φαγητό που επιλέγουμε να μαγειρέψουμε είναι πολύ βαρύ και με πολλά λιπαρά. Ακολουθόντας τεχνικές λάιτ μαγειρικής μπορούμε να μετατρέψουμε αγαπημένες μας συνταγές.
Παρακάτω παρουσιάζονται 7 βασικότερες συμβουλές:
Πηγή
Παρακάτω παρουσιάζονται 7 βασικότερες συμβουλές:
- Περιορίστε τα πολύ λιπαρά συστατικά: βούτυρο, λάδι, κρέμα γάλακτος, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.
- Γράψτε τα αντίστοιχα υποκατάστατα: σάλτσα μήλου για αντικατάσταση μέρους του λαδιού στη ζαχαροπλαστική, κιμά από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου αντί για μοσχαρίσιο κιμά, ελαφριά κρέμα γάλακτος αντί για πλήρη, άπαχο γάλα αντί για πλήρες, ασπράδι αυγού αντί για τον κρόκο κλπ.
- Tροποποιήστε τις μεθόδους μαγειρέματος. Αν υπάρχει ανάγκη για τηγάνισμα με λάδι, κάντε το με σπρέι λαδιού, όταν πρέπει να έχετε τραγανιστά φαγητά. Ή βάλτε νερό αντί για λάδι.
- Τροποποιήστε προς το υγιεινότερο τη συνταγή σας και αποτιμήστε τη μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Σίγουρα η γεύση, η υφή και η εμφάνιση θα είναι λίγο διαφορετικές, σκεφτείτε όμως: Είναι ακόμα απολαυστική; Αξίζει να την ξαναμαγειρέψουμε;
- Αν η γεύση, η υφή και η εμφάνιση δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχική συνταγή, δοκιμάστε ξανά αντικαθιστώντας μόνο το μισό συστατικό που κάνει τη διαφορά με το υποκατάστατο.
- Όταν τροποποιείτε συνταγές ζαχαροπλαστικής, να είστε προσεχτικοί, γιατί εκεί τα υλικά πρέπει να είναι σε πολύ συγκεκριμένες ποσότητες, προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Αν το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας είναι μια σπεσιαλιτέ που φτιάχνετε 1-2 φορές το χρόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως είναι οι γιορτές, τότε καλύτερα να μην αλλάξετε τη συνταγή. Απλώς μειώστε τις μερίδες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου