Ο φονικός σεισμός της Ιαπωνίας ακούστηκε στο διάστημα


Στο διάστημα έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού του Τοχόκου που πριν δυο χρόνια έπληξε την Ιαπωνία.







Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ που στις 11 Μαρτίου του 2011 έπληξε την Ιαπωνία, έστειλε ένα ηχητικό κύμα στην ατμόσφαιρα, το οποίο καταγράφηκε από τον δορυφόρο – σεισμογράφο «Goce».

Τα υπερ-ευαίσθητα όργανα του δορυφόρου ανίχνευσαν τον ήχο καθώς περνούσε από λεπτά στρώματα αέρα σε ύψος 255 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Είναι γνωστό ότι οι ισχυροί σεισμοί παράγουν ακουστικά κύματα χαμηλής συχνότητας ή υποηχητικά κύματα, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο αυτί και μέχρι σήμερα κανένας δορυφόρος σε τροχιά δεν είχε καταφέρει να τα καταγράψει.

«Έχουμε ψάξει τέτοιους ήχους και με άλλους δορυφόρους ωστόσο δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάτι και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται ένα απίστευτα ακριβές όργανο», δήλωσε Δρ. Rune Floberghagen της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

«Τα επιταχυνσιόμετρα του δορυφόρου Goce είναι περίπου 100 φορές πιο ευαίσθητα από οποιαδήποτε άλλα όργανα και ανιχνεύσαμε το ακουστικό κύμα όχι μόνο μια φορά αλλά δυο, καθώς περνούσε πάνω από τον Ειρηνικό και την Ευρώπη», διευκρίνισε.

Εξετάζοντας τα δεδομένα του δορυφόρου Goce οι ερευνητές εντόπισαν δύο υποηχητικά κύματα που καταγράφηκαν λίγο μετά το σεισμό.

Το πρώτο, με συχνότητα 14 milliherz, καταγράφηκε μισή ώρα μετά το σεισμό και το δεύτερο, με συχνότητα 6 milliherz, μία ώρα μετά το σεισμό.

Οι επιστήμονες ήδη μελετούν σεισμούς από το διάστημα, κυρίως με τη χρήση ραντάρ τα οποία χαρτογραφούν την παραμόρφωση του εδάφους, ωστόσο απομένει να δούμε πόσο χρήσιμος θα μπορούσε να είναι ένας ακουστικός αισθητήρας σε τροχιά στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ο σεισμός του Τοχόκου ήταν εξαιρετικό γεγονός, κάτι που εν μέρει εξηγεί γιατί τα υποηχητικά κύματα ανιχνεύθηκαν από τον δορυφόρο Goce.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου