Φωτογραφίες Ντοκουμέντο: Το τέλος του Χίτλερ


Ιστορικές εικόνες από τον πρώτο φωτογράφο που κατέβηκε στη ''χαμένη πόλη'' του Χίτλερ. Πώς ήταν το καταφύγιο λίγες ώρες μετά την αυτοκτονία του.





Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά και ανήκουν στον πρώτο Δυτικό φωτογράφο που κατάφερε να κατέβει στο καταφύγιο του Χίτλερ, λίγες ώρες μετά την καταστροφή του από τις βόμβες των συμμάχων.
















Κάποιες εικόνες από το φωτογραφικό υλικό είχαν δημοσιευθεί και το 1945 αλλά οι περισσότερες κυκλοφορούν για πρώτη φορά από το περιοδικό LIFE.
















Πρόκειται για το σημείο όπου λίγες στιγμές νωρίτερα έβαζαν τέλος στη ζωή τους ο Αδόλφος Χίτλερ και η σύζυγός του για μία ημέρα, Εύα Μπράουν.
















Το υπόγειο καταφύγιο, κάτω από την Καγκελαρία στο Βερολίνο, είναι ο χώρος στο οποίο ο Χίτλερ πέρασε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του όπου και αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει.
















Στις 29 Απριλίου νυμφεύεται τη σύντροφο της ζωής του Εύα Μπράουν. Την επόμενη μέρα, κατά τις 3:30 η Εύα Μπράουν αυτοκτονεί με υδροκυάνιο. Συγχρόνως ο Χίτλερ βάζει ένα το πιστόλι στο στόμα του και πυροβολεί.
















Οι φωτογραφίες δείχνουν στρατιώτες να παρατηρούν τον αιματοβαμμένο καναπέ, στον οποίο φέρεται να κάθονταν οι δύο όταν αυτοκτόνησαν. Το γραφείο του Χίτλερ παρέμενε άθικτο ενώ στο σκοτεινό καταφύγιο τα εγκαταλελειμμένα έπιπλα στέκονται στα συντρίμμια.
















Στρατιώτες της προσωπικής του φρουράς καίνε τα πτώματα, τα οποία θάβονται αργότερα έξω από το καταφύγιο μέσα σε κρατήρα από βόμβα. Από εκεί θα τα πάρουν, λίγο αργότερα, οι Σοβιετικοί, οι οποίοι θα τα κρατήσουν σε μυστικό μέρος στην Ανατολική Γερμανία, μέχρι τη δεκαετία του '70.
















Τότε, με διαταγή του αρχηγού της KGB, καταστρέφονται τελείως και απορρίπτονται στον ποταμό Έλβα. Παρόλ' αυτά διασώθηκαν το κρανίο και η οδοντοστοιχία του πτώματος, απ' όπου ο οδοντίατρος του Χίτλερ, μέσω προηγούμενης ακτινογραφίας, αναγνώρισε αργότερα την ταυτότητα του νεκρού






























Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου