Σαρακοστιανά εδέσματα: τι πρέπει να προσέξουμε


Η Καθαρή Δευτέρα και η περίοδος που ακολουθεί ως το Πάσχα απαιτούν σαρακοστιανά εδέσματα. Είτε τηρήσουμε το έθιμο για μια ημέρα είτε για όλη την Σαρακοστή θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τόσο με τις τιμές όσο και με την ποιότητα. Βασιλιάδες της Καθαρής Δευτέρας είναι εκτός από τη λαγάνα, τον ταραμά και το χαλβά τα θαλασσινά κάθε είδους.


Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν βγείτε στην αγορά των Σαρακοστιανών εδεσμάτων:


Κεφαλόποδα μαλάκια


Χταπόδια, Καλαμαράκια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα. Τα βρίσκουμε είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα.


  • Στα νωπά: Προσέχουμε ιδιαίτερα την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
  • Στα κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει στο σημείο πώλησης να βρίσκονται σε καταψύκτη στους –18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα, της επιχείρησης παραγωγής αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, πχ.EL 30.A.60. EU. Επί πλέον, στην συσκευασία, πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται, από την Νομοθεσία, δηλ. η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.


Δίθυρα Μαλάκια

Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια. Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, (συνήθως σε δίχτυ) οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.


Σαλιγκάρια

Διατίθενται στην αγορά είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.


Αχινοί

Πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, βλέπουμε αν κινούνται τα αγκάθια τους.


Μαλακόστρακα θαλασσινά

Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια. Όταν είναι ζωντανά οι κεραίες και τα πόδια κινούνται. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

Όταν ψωνίζουμε θαλασσινά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ειδικά αν δεν είμαστε γνώστες των διαφορετικών ειδών, καλό θα είναι – για να μην παραπλανηθούμε – να προσέχουμε τις σημάνσεις, αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε για παράδειγμα τους μοσχιούς για χταπόδι.

Πηγή: ΚΕ.Π.ΚΑ ( Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου