Τέλος στα καλλυντικά που δοκιμάζονται σε ζώα


Σε ισχύ τέθηκε τη Δευτέρα η απαγόρευση διάθεσης  και κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα.


Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, κ. Tonio Borg, τόνισε: «η σημερινή έναρξη ισχύος της πλήρους απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά είναι ένα σημαντικό δείγμα της σημασίας που αποδίδει η Επιτροπή στην καλή μεταχείριση των ζώων».

«Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων και συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών», προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των καλλυντικών δεν δικαιολογεί τις δοκιμές σε ζώα.

Η Επιτροπή έχει χορηγήσει περίπου 238 εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2011 για την έρευνα εναλλακτικών μεθόδων, ενώ η βιομηχανία καλλυντικών έχει συμβάλει επίσης, μέσω συγχρηματοδότησης της ερευνητικής πρωτοβουλίας SEURAT με 25 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η διάθεση καλλυντικών που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα απαγορεύεται στην ενωσιακή αγορά από το 2009 ωστόσο για τις πιο πολύπλοκες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (τοξικότητα επαναλαμβανόμενης δόσης, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης του δέρματος και της καρκινογένεσης, της τοξικότητας στο αναπαραγωγικό σύστημα και της τοξικοκινητικής) η προθεσμία για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά είχε παραταθεί ως τις 11 Μαρτίου 2013.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου